Апелативният съд в Париж потвърди днес отпадането на обвиненията в изнасилване срещу френския режисьор Люк Бесон - един от най-значимите спорове в ерата на #MeToo в страната.

Холандско-белгийската актриса Санд Ван Рой беше обвинила режисьора на "Петият елемент" и "Леон", че я е изнасилил по време на двегодишна прекъсната връзка и подаде жалба срещу него през май 2018 г.

Прокурорите прекратиха делото през февруари 2019 г., позовавайки се на липсата на доказателства, но по-късно същата година започна ново разследване, след като Ван Рой повдигна нови обвинения.

След това френските магистрати прекратиха делото през декември 2021 г., пише още БГНЕС.

Люк Бесон винаги е отричал обвиненията, като през 2019 г. определи делото като "лъжа от А до Я".

Снимка: Getty Images

"Съдът потвърди невинността на моя клиент... Люк Бесон съжалява за тези четири изгубени години", заяви адвокатът му Тиери Марембер след произнасянето на присъдата.

Но адвокатът на Ван Рой Антоан Житон заяви, че незабавно ще подаде жалба в Касационния съд на Франция от името на своята клиентка.

Бесон призна, че е имал връзка с Ван Рой, която е имала второстепенни роли във филмите му "Такси 5" и "Валериан и градът на хилядите планети".

Тя подаде първоначалната жалба за изнасилване през май 2018 г. часове след срещата си с Бесон. Два месеца по-късно подаде друга жалба за други предполагаеми изнасилвания и сексуални посегателства.

Най-малко три други жени са отправили обвинения в сексуален тормоз срещу Бесон, но той винаги е отричал всички обвинения.