Новият филм на Люк Бесон – много екшън, малко драма и една убийствена мадама – Зоуи Салдана.

Снимка: А+ films

Сюжетът на новия филм на Люк Бесон не е нещо нечувано – малко дете става свидетел на убийството на родителите си, след което се превръща в безкомпромисна машина за убиване. В най-обичайния случай сирачето е момче, но това няма как да е така в типично чувствен за въпросния режисьор филм. Както и в останалите работи на Бесон и тук женската красота и сексапил са сами по себе си главен герой. Въпреки, че този път случката е в доста холивудски стил – ФБР, ЦРУ, колумбийци гадняри и една много гневна красавица, която иска да си отмъсти за смъртта на родителите си, застреляни пред очите й. Въпреки това магията на Бесон си остава – той просто умее да акцентира върху детайлите, които биха зарадвали окото на произволен ценител на естетиката на жената. И не, хич не по начина, по който я осветява Саймън Уест в Лара Крофт, да речем (нищо, че Анджелина е от онези актриси, които, каквото и да ги правиш, са все така синеоки, дългокраки и плътноусти). Колко може да е красива една мечтаеща за възмездие убийца, докато стреля, промъква се по вентилационни шахти в затвор и отмива кръвта от ръцете си? На този отговор никой няма нищо против да бъде отговорено още веднъж – много.

В случая Тя е Зоуи Салдана, която си извоюва място в пантеона на холивудските красавици с ролята си на огромната и синя Найтири в "Аватар", обаче този път е с реални човешки размери, но пък си е все така независима и войнствена. Действието в "Колумбиана" се развива доста бързо, но без да дразни – екшън сцените се редуват с моменти за почивка – горещ душ, среща с любимия на иначе коравата в стил Рамбо Каталея, самотни танци в дома на същата… Между другото, саундтракът на филма е доста добър, но за съжаление за момента няма никъде публикуван списък с песните от него, а екшън сцените скопяват възможностите те да звучат по-дълго... което до голяма степен отнема от удоволствието от филма.

Снимка: А+ films

Сред другите минуси – както в повечето героични екшъни и тук малко куца успехът на битките/взривовете/измъкването на героя от лошите VS това да е възможно изобщо в реалността. Но да кажем, че това не е толкова зле – нали гледаме кино, не новините. Обаче това, което не може да се преглътне толкова лесно е, че всъщност филмът е доста повърхностен – има сълзи, семейна драма от латино тип и въпреки това, не му се получава много.

Извън това – харесахме си малката Каталея – в ролята Амандла Стенберг, родена през 1998г., която – ако не се пропие и пропадне, вероятно ще се радва на сериозна кинокариера и като порасне.

Като цяло - красиво направен леко феминистки екшън с кръв, пот и сълзи (от страх, от мъка, от любов) и едно цвете в две измерения - колумбийската орхидея Каталея и героинята със същото име. Филм, който си заслужава, но само ако не прекалявате с очакванията и обичате лакти, ритници, пищаци, пуцаници с картечници и готините мадами...

По кината от А+ Films - от 2.09.2011г.