Люк Бесон много обича силните, независими жени, а ние му отвръщаме със същото точно заради това. Ако се чудите какво имаме предвид, ще ви припомним, че той е един от виновниците за онзи сериал с коравата руса агентка Никита (още въздишаме по екранния й партньор), за една доста приятна поредна екранизация на историята за Жана Д'арк, а освен това е пряко отговорен за малко откаченото удоволствие да видим Мила Йовович с морковено оранжева коса в „Петият елемент”. Това естествено, съвсем не е всичко. Последните му филмчета са анимациите за Артур и минимоите, които не са съвсем детски, но приказният, макар и не пети, а първи елемент, направи това филмче много обичано от нас.

И така заедно с него и от лента на лента, стигаме до новата му продукция - „Адел и проклятието на пирамидите”. Дали ни хареса?
На първо място историята е много симпатична - главната героиня е писателка (в ролята – Луиз Бургоан), живееща в Париж по времето на Първата световна война. След един инцидент (шшт, какъв е той се разбира чак към края на филма и няма да ви отнемем удоволствието сами да разберете колко забавно-трагично-нелеп е всъщност) нейната сестра-близначка остава в нелицеприятно състояние тип жив труп. Адел, разбира се, е твърдо решена да намери изход от ситуацията.
Така преживява поредица от приключения, включващи екзотични дестинации, мумии, един птеродактил, идиот-трапер (най-близкият еквивалент до някоя произволна съвременна звезда), един клепоух и ограничен полицейски инспектор и любимият ни, застарял и поизкукал професор, чиято лудост е причината думата „невъзможно” да се опровергава на практика през цялото време. Както казва героинята на Луиз „Добре, осъществихме немислимото, сега да направим реално невъзможното.” – или нещо такова.

И го правят. В общи линии филмът разтоварва, диалозите са ненатрапчиво забавни и непосредствено (разбирай, без излишни претенции) остроумни, а на всичкото отгоре е и доста приятно заснет (разбира се).

Така че, ако ви се иска едно истинско бягство в страната на неограничените възможности, без да трябва да плащате тлъста сума за самолетни билети и последващо да се разочаровате, вземете си пас за кино и гледайте историята на Адел и нейните пирамиди.

В кината от 15 април. От A+ Филмс.