Дългоочакваният седми сезон на „Фермата“ стартира на 11 септември по bTV с благородна мисия, която ще докосне дълбоко зрителите и ще им припомни непреходните български ценности, традиции и духовност. След шест успешни издания най-позитивното телевизионно риалити се завръща под мотото „Време за пробуждане“ и поставя на участниците най-значимата им и възвишена кауза до този момент.

В продължение на няколко месеца състезателите във „Фермата“ 7 ще направят всичко по силите си, за да вдъхнат живот на изоставения възрожденски манастир „Свети Архангел Михаил“ в село Шума и заедно да съградят работещо стопанство, което да изхранва монасите. Предстоящата надпревара не само ще подложи на тежки изпитания претендентите, но и ще докаже, че има битки, в които личният комфорт отстъпва в името на по-голяма и смислена кауза.

Снимка: bTV Media Group


„В най-тежките времена за България манастирите са пазили езика, народността и вярата ни. Зад техните зидове са обмисляни плановете за Освобождението, преписвана е тайно „История славянобългарска“, четени са бунтовните вестници на Раковски, Каравелов и Ботев, пети са революционни песни. Храмовете са безценно богатство, но днес част от тях са никому известни, а делото на някогашните монаси е забравено“, казват продуцентите на предаването.

Снимка: bTV Media Group

Манастирът „Свети Архангел Михаил“ е едно от многото доказателства за това. Построен според легендите през 11-ти век и напълно разрушен няколко века по-късно. В края на 19-ти век, около 1863 г., е открит от едно момче и няколко години по-късно е възстановен с разрешението на тогавашните власти. Днес манастирът тъне в забрава, а малкото оцелели сгради се поддържат от местни хора. Седмият сезон на „Фермата“ ще върне българите към делата, мечтите и идеалите на нашите предци, а с труда и волята на участниците ще бъде даден нов живот на онова наследство, което се руши пред очите ни.

Снимка: bTV Media Group

Фермата“ по bTV не за първи път успява да възроди мечтите за ново начало и да вдъхнови много българи да преоткрият корените си. В последните години предаването се наложи като най-градивното телевизионно шоу, като припомни изконните ни ценности - трудолюбие, сплотеност, уважение към земята и традициите, и успя да доближи както участниците, така и зрителите до природата и занаятите.