На Петровден разговаряме с човек, който се казва не просто Петър, а Петър Петров Петров. Дядовците му се казват Вълко и Митко, но той е кръстен на баща си. Същото име носи и прадядо му.

Петър е пилот, но заради пандемията не може да упражнява любимата си професия. На 23 април той навърши 30 години и чака с нетърпение авиокомпаниите да излязат от кризата.

Имал ли си проблеми при резервации с това доста популярно име?
Не, защото винаги казвам трите си имена. Като чуят Петър Петров Петров, ме запомнят (смее се).

Как празнувате Петровден в семейството?
Навремето баща ми събираше цялата фамилия. Не само ние двамата празнувахме, а и сестра ми Велислава, която е родена на 29 юни. Тя е с 8 години по-голяма от мен. Другата ми сестра Мадлена е с 12 години по-голяма.

Имаш ли някакъв специфичен спомен от Петровден?
Да. Бил съм на 8-9 години и точно на този ден ми падна един зъб. Много ме беше страх от това и по време на цялото празнуване плаках и се държах за устата. Този екзотичен празник го имаме записан на домашно видео.

Тази година как ще празнуваш?
Неглижирано. Ще се почерпим с приятели, няма да правя голям купон.

С какво се занимаваш сега, след като авиацията е в криза?
Тъй като съм завършил колеж в Германия, знам немски. Работя от вкъщи за немска компания, разговарям с клиентите й. За съжаление, авиацията е вероятно в топ 3 на засегнатите от пандемията индустрии. Навремето държавата плащаше обучението на пилотите, след което голяма част от тях отиваха в чужбина. Аз съм точно обратният случай – дадох 100 000 лева лични средства, за да стана пилот и останах в България. За съжаление, държавата ни се отнася много несериозно към авиацията. Чувам как се подкрепят ресторантьори, но за авиацията няма такова нещо.

Гледаш ли европейското по футбол?
Има един лаф „бивш футболист футбол не гледа“. Не успях да се реализирам в спорта и предпочитам да не сипвам сол в раната. Навремето повече гледах мачове, сега по-рядко. Иска ми се Испания да спечелят европейското, но в момента не са достатъчно силни. По-реалистично е Франция да бъде шампион.

Къде ще пътуваш през лятото?
През последните 7 години постоянно пътувах, така че сега си почивам от това. Ако ходя някъде, ще е в Созопол с приятели. Като роден град ми е, толкова добре го познавам. А и вероятно ще е доста спокойно, защото този сезон няма да има много туристи.

Кои заведения в Созопол ще ни препоръчаш, след като си такъв познавач?
За вечеря – Del Muro, хубава гледка и добра кухня. Ресторантът на Хилда Казасян също е много добър, но чувам, че са го затворили. Иначе като бийч бар предпочитам Verano – там познавам всички.

Последен въпрос – има ли жена до теб в този етап от живота ти?
Не искам да коментирам тази тема.