Министърът на културата на Украйна каза, че е изпратил оплакване до стрийминг гиганта "Нетфликс" заради стереотипно представяне на героиня от Киев в "Емили в Париж", пише Би Би Си.

Сериалът на "Нетфликс" проследява историята на млада американка, изиграна от актрисата Лили Колинс, която пътува по работа до френската столица Париж.

В новия сезон на сериала виждаме украинката Петра да краде от магазин по време на разходка из града с главната героиня Емили.

Министърът на културата на Украйна Александър Ткаченко определи образа на Петра в сериала като "обиден".

Петра, чиято роля е изиграна от украинската актриса Дария Панченко, също така е представена в продукцията с лош моден вкус и се страхува да не бъде депортирана.

"В "Емили в Париж" имаме карикатурен образ на украинка, който е неприемлив. Освен това е обидно", пише Ткаченко в Телеграм.

"Така ли виждат украинците в чужбина?", пита той.

Според украинските медии Ткаченко е изпратил писмо до стрийминг гиганта, оплаквайки се от образа на Петра.

Това не е първият път, когато сериалът "Емили в Париж" е критикуван за стереотипното представяне на различни националности.

Когато излезе първият сезон, той беше разкритикуван - особено във Франция - за стереотипното представяне на Париж и жителите му. Продукцията представя французите като недружелюбни хора, които носят барети и често изневеряват на партньорите си.

В новия сезон на сериала участва Алфи - стереотипизиран образ на британец, който прекарва времето си в пиене по пъбовете и гледане на футбол.

Създателят на сериала Дарън Стар защити първия му сезон, заявявайки, че "не съжалява, че гледа на Париж през бляскавата призма". Стар казва, че е използвал собствения си опит от посещението на френската столица при създаването на продукцията.

"Исках да покажа Париж по един наистина прекрасен начин, който да насърчи хората да се влюбят в града - така, както се случи с мен", коментира той пред "Ню Йорк Таймс".