Бившият барабанист на Slipknot Джоуи Джордисън е починал на 46-годишна възраст.

Според изявление, публикувано от семейството му, Джордисън "е починал спокойно в съня си на 26 юли". Причината за смъртта на музиканта засега не се съобщава.

Снимка: Getty Images

"Смъртта на Джоуи ни остави с празни сърца и чувство на неописуема скръб", се казва в изявлението на семейството му. "Онези, които познаваха Джоуи, разбираха неговото остроумие, деликатен характер, огромно сърце и любов към всичко, свързано със семейството и музиката."

Джордисън е сред основателите на Slipknot и свири в групата до напускането си през декември 2013 г. Той по-късно разкрива, че страда от напречен миелит - неврологично заболяване, причинено от фокално възпаление на гръбначния мозък, което ограничава способността на музиканта да свири на барабаните.

Снимка: Getty Images

През 2016 г. барабанистът изрази предположението, че състоянието му е накарало останалите членове на Slipknot да го освободят от групата, като заяви пред списание Metal Hammer, че от бандата са се "объркали по отношение на здравословните ми проблеми и очевидно дори аз не знаех какво е това състояние в началото. Смятаха, че съм се прецакал от наркотиците, което изобщо не беше така."

Джоуи Джордисън може да бъде чут зад барабаните нма едноименния албум на Slipknot от 1999 г., култовия "Iowa" от 2001 г., "Vol. 3: The Subliminal Verses" от 2004 г. и "All Hope Is Gone" от 2008 г., всеки от които е сертифициран като платинен от Асоциацията на звукозаписната индустрия в Америка.

Снимка: Getty Images

Той свири и в албума "Mate. Feed. Kill. Repeat." от 1996 г., предшестващ световната слава за метъл бандата, която тогава още включва участието на оригиналния вокалист Андерс Колсефни, преди към групата да се присъедини Кори Тейлър.

Джоридисън беше заменен от настоящия барабанист на Slipknot Джей Уайнбърг, който се появи за първи път в албума на групата ".5 The Grey Chapter" от 2014 г.

След освобождаването си от Slipknot, Джордисън свири в групите Scar the Martyr, Vimic и Sinsaenum. Докато все още беше в Slipknot, той също така свиреше на китара в групата Murderdolls.

Снимка: Getty Images

Почивай в мир, Джоуи Джордисън!