Джейсън Момоа, звездата от "Акваман" говори "от сърце" от името на малките островни нации, застрашени от повишаване на морското равнище. Джейсън Момоа се обърна откровено към Организацията на обединените нации от името на островните държави по света, които буквално се давят, поради последиците от изменението на климата.

Роденият в Хаваи актьор е от индиански произход и се присъедини към световните лидери в Общото събрание на ООН за преглед на напредъка, постигнат от "Пътя на Самоа", програма на ООН, приета през 2014 г., която има за цел да се справи с екологичните проблеми, влияещи на малките островни държави.

В речта си Момоа говори за въздействието на замърсяването на океанските пластмаси и повишаването на морското равнище. „Островните държави допринасят най-малко за климатичната  катастрофа, но понасят най-много от последствията й“, каза той. „Нашите правителства и юридически лица знаят от десетилетия, че са необходими незабавни промени. И все пак промяната все още не е дошла." Момоа сподели видео с цялата си реч в Instagram, което той определи като „нищо захаросано, всичко право в сърцето. "

Миналият месец Джейсън той използва платформата за социални медии, за да помогне за разпространението на информация относно пожарите в тропическите гори на Амазонка. В Instagram Мамоа има около 13 милиона последователи.

Джейсън Момоа не е Грета Тунберг и неговата реч е далеч по различна като съдържание и емоционална натовареност от тази на шведската ученичка.

Сигурни сме, че актьорът също е гневен по отношение на наболялата тема с климата и бездействието на държавните лидери. Сигурни сме, че с тегло от почти 100 кг, от което огромна част мускули, би могъл да причини много по-сериозни последствия, ако си го постави за цел. Но предпочита да говори спокойно, с факти, задълбочено, лични емоции и глас, който те кара да се заслушаш, за да чуеш същината. Защото в противен случай остава само усещането за гняв и споменът за кисела физиономия. А проблемите са твърде съществени, за да се занимаваме само с това.