Съвсем наскоро Ал Пачино стана баща за 4-и път - на 82-годишна възраст.

Това ни накара да си припомним Хилари Суонк, която по-рано тази година стана майка за първи път.

На 48 години. Този факт предизвика гнева на интернет троловете, за които да станеш майка на тази възраст е "безотговорно".

"Колко безотговорно е да създадеш деца на тази възраст, само за да изпълниш някакво вътрешно егоистично желание за потомство", написа особено гласовит последовател, след като Суонк публикува снимка на новородените си близнаци в Инстаграм през април.

"Докато децата ви навършат 20 години, и двамата им родители ще са в старчески дом или мъртви."

Нищо подобно не бе казано за Ал Пачино, който има четвърто дете от 29-годишната си приятелка Нур Алфала. Нито пък за Робърт де Ниро, който посрещна седмото си дете на 79-годишна възраст.

Снимка: Getty Images

"Никога не бих повярвал, че Пачино и Де Ниро през 2024 г. ще разхождат бебетата си, които са заченали биологично, докато са били на лекарства за холестерол и медикаменти", пише потребител на социалната мрежа X (известна преди като Туитър) и добавя "Те наистина са най-великите на всички времена."

И двамата мъже са с три десетилетия по-възрастни от Суонк и вероятно ще бъдат наоколо за значително по-кратък период от живота на новороденото им дете, отколкото тя, но защо нападаме Суонк, докато хвалим Пачино и Де Ниро?

Може би това е свързано с начина, по който гледаме на по-възрастните майки като цяло.

Жените имат определен период от време, в който могат да имат деца. Свой "срок на годност", така да се каже. Мъжът обаче може да оплоди жена през по-голямата част от живота си.

Проблемът се корени в начина, по който говорим за мъжете и жените и за възпроизводството като цяло.

Погледнете само Ник Канън. В момента 42-годишният мъж има 12 деца от шест различни жени, но отношението му към бащинството често се възприема като шега. Ако една жена беше в същото положение, с точно толкова деца от точно толкова бащи, тя щеше да бъде обявена за "курва".

Или вижте Дженифър Анистън.

По време на нейната "пикова" репродуктивна възраст таблоидите постоянно спекулираха дали е бременна или дали ще има деца (период, за който по-късно тя разкри, че всъщност е правила ин витро), но бездетните звезди от мъжки пол в 40-те си години никога не получават същото отношение.

Причината за това, разбира се, е сексизмът и дълбоко женомразките възгледи, които са ни насадени.

От жените, които искат да имат деца, се очаква да ги създадат веднага след като навършат 20 и 30 години.

Ако е по-рано, хората смятат, че това е "грешка", а ако е по-късно, вече се говори за "гериатрия" наляво, надясно и в центъра. Ето защо терминът "в разцвета на силите си" се използва почти изключително за жени, които показват признаци на стареене. Както на жените не им е позволено да остаряват, така и на нас не ни е позволено да ставаме майки в по-късна възраст.