Меган Маркъл и принц Хари направиха рядко публично изявление, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп отсече, че страната няма да плаща за тяхната охрана. Той направи това в Туитър, след като преди дни кралската двойка се премести от канадския остров Ванкувър в родния град на херцогинята Лос Анджелис. Президентът ясно даде да се разбере, че държаваната хазна няма да работи за двойката:

 

 

Голям приятел и почитател съм на кралицата и на Обединеното кралство. Беше съобщено, че Хари и Меган, които напуснаха Кралството, ще се установят за постоянно в Канада. Сега те са в САЩ, Щатите няма да плащат за тяхната сигурност. Те трябва да платят!“

 

 

В официален отговор от двойката техен говорител е заявил, че „те нямат планове да искат от САЩ“ да ги охранява, както и че „са предвидени мерки за сигурност, които са финансирани по частен път.“

Снимка: Getty Images

Тяхната охрана в момента се състои от 9 висококвалифицирани и обучени служители, а годишните разходи за тях се изчисляват на 8 милиона паунда на година и се поема от британските данъкоплатци чрез бюджета на столичната полиция.

 

 

 

Всичко това се случва, след като в началото на годината Меган и Хари решиха да напуснат британското кралско семейство. Мегзит окончатлно ще бъде финализиран на 31 март, както беше съобщено по-рано. Това означава, че охраната им, за която в момента плащат британските данъкоплатци, вече няма да бъде финансирана от същото място. Както съобщи техният говорител - „мерките за сигурност са финансирани по частен път“.