Модните дизайнери Доменико Долче и Стефано Габана, известни повече с бранда си D&G, получиха присъда за 20 месеца затвор и крупна глоба за укриване на милиони евро от италианските данъчни власти.

Това се случи на 19 юни в съда на Милано, където въпросното дуо не присъства. Освен това обвиняемите възнамеряват да обжалват делото и отричат напълно твърденията на прокуратурата.

Доменико, Фарел и Стефано
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

„Ще прочетем мотивите за присъдата и ще обжалваме“ – това каза след изслушването Масимо ди Нуа, един от адвокатите на D&G.

Прокурорът Гетано Рута поиска година и половина затвор за двойката. При всички положения, Доменико и Стефано ще трябва да заплатят 500 000 евро като първа вноска от глобата си, която би могла да стигне до 10 млн. евро.

Доменико, Наоми Кембъл, Ева Херцигова, Стефано и Клаудия Шифър
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Разследването по случая с криминалните им действия започнало през 2008 г., когато италианските власти взимат решение да се концентрират върху събирането на данъци заради настъпващата икономическа криза. Долче и Габана обаче са единствените популярни жертви на акцията досега.

Моника Белучи, Стефано, Доменико и Бианка Брандолини
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Съдията по делото отсъдил, че продажбата на марката на компания Gado,отново кръстена на техните имена и базирана в Люксембург през 2004 г., имала за цел да избегне декларирането на данъци на стойност 1 милиард евро.

Култовите дизайнери обаче настояват, че са невинни.

Стефано, Кайли Миноуг и Доменико
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Успехът на италианските творци и техните корсети, рокли и костюми – обожавани от суперзвезди като Кайли Миноуг и Кейт Мос, им спечели много слава и бляскав начин на живот. През 2009 г. те бяха домакин на поп иконата Мадона – техен клиент и приятелка, а поводът беше именно нейният рожден ден, отпразнуван в тяхната средиземноморска вила в курорта Портофино.

Моника Белучи, Стефано, Доменико и Бианка Брандолини
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Пищните им творения са вдъхновени от остров Сицилия, където Долче е роден през 1958 г. Първата си колекция презентират на подиум в Милано през 1985 г., където пък е роден 50-годишният Габана. Марката им D&G печели международно признание през 90-те, а печалбата й достига почти милиард и половина през 2011 г.

Стефано, Дженифър Лопез и Доменико
Снимка: Getty Images/Guliver Photos