Денят е 5 октомври. Точно в 9:02 ултрамаратонецът Мариос Джанакоу стъпва на връх Митикас – най-високата точка на Олимп. Това не му се случва за първи път, но сега е различно. На гърба си носи 22-годишното момиче с увреждания Елефтерия Тосиу и успява да сбъдне едно от най-съкровените ѝ желания.

"Няма нищо по-истинско от една сбъдната мечта", пише спортистът в Инстаграм минути, след като стигат върха.

Мариос Джанкау е завършил две от най-трудните състезания в света – 270-километровия ултрамаратон в горещата пустиня Ал Мармум и 150-километрово състезание в мразовита Антрактида. Елефтерия е на 22 години и е студент по биология в Солун. Родена е със заболяване, което я приковава за инвалидната количка.

На пръв поглед нищо не свързва днешните ни герои, докато през септември не се срещат съвсем случайно. Елефтерия разказва историята си на Мариос. Споделя му за желанието си някой ден да се изкачи до върха на Олимп. Това е маршрут, който бегачът вече е преминал успешно 50 пъти . Но 51-ият се оказва специален както за него, така и за младата жена.

Научавайки нейната съдба, Мариос решава да ѝ помогне. Проверява и проучва метеорологичните прогнози и събира екип, който да се впусне заедно с него и Елефтерия в начинанието. Само няколко дни по-късно Мариос е напълно готов да помогне на 22- годишното момиче с увреждания. Тръгват към връх Митикас – най-високата точка на планината на боговете.

Изкачването отнема повече от 10 часа. През цялото време ултрамаратонецът носи Елефтерия на гърба си със специално приспособена раница. Придружава ги екип от 8 души, които се грижат за безопасността и на двамата. След двудневен преход достигат крайната точка. Мечтата е изпълнена.

"За мен всички състезания, медали и награди досега са почти незначителни в сравнение с това предизвикателство", казва атлетът.

Благородната история от съседна Гърция ни припомня, че не трябва да търсим героите в митове и легенди. Те са навсякъде около нас, в реалността. Мариос Джанакоу е един от тях.