В църковния календар пише, че 29 юни е празник на двамата апостоли, но за народа това е Петровден, а следващия ден – 30 юни е Павловден. Православната църква почита паметта на Христовите апостоли Петър и Павел, изтърпeли много страдания и гонения като разпространители на християнството. Павел, чието име било Савел, е роден в Мала Азия. Образован млад мъж – фарисей, той преследвал християните. В книга "Деяния на Апостолите" (Нов завет) се разказва, че на път за Дамаск имал необикновено видение, от което загубил зрението си, когато чул гласа на Христос, когото преследвал. Това събитие било повратно в живота му. Излекуван, той се покръстил и станал най-ревностният разпространител на християнската вяра и сред езичниците. Завършил живота си в Рим на 29 юни 67 г. В Новия завет на Библията са поместени 14 негови послания до новопокръстени във вярата. Петър се наричал отначало Симон и бил син на рибар от гр. Капернеум. Брат му Андрей пръв станал ученик на Христос и довел Симон при Исус. Спасителят го нарекъл Кифа (на еврейски) или Петър (на гръцки), което значи "камък". Петър разпространявал християнството в Сирия, Кападокия, Галатия и Понт. Загинал мъченически заради христовата вяра заедно с ап. Павел.

По старите български традици на Петровден се раздават Петровки ябълки за здраве. На трапезата се слагат баница с масло и сирене, празнична погача и гозби с пиле.

Днес имен ден празнуват Петър, Павел, Петя, Павлина, Пoлина, Пенка, Пенчо, Панайот (от гръцки "всесвещен", Камен, Кремена и производните на тях имена. Носете имената си достойно, именници!