Датата за честване е избрана с приета декларация от ООН за околната среда, която е и първият международен договор за принципите на екологична защита на Земята. Именно на 5 юни започва работата на Конференцията на ООН по проблемите на околната среда през 1972 г. Призивът тази година е "Седем милиарда мечти. Една планета. Нека се погрижим".

Отбелязването на този ден в над 100 държави дава възможност хората с обединени усилия да покажат грижата си за положителна промяна за околната среда. Акцентът на Световния ден на околната среда за 2015 г. (World Environment Day) пада върху отговорното управление на природните ресурси на планетата за да имаме чиста земя, въздух и вода. 

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева ще открие Световния ден на околната среда с изложба с рисунки и снимки от конкурса на тема "Опазване на околната среда", организирана от РИОСВ - София. Това събитие е насрочено за 11 ч. в градината пред "Кристал" в столицата.

На паркинга на Столичен инспекторат на ул. "Париж" № 5 ще бъде разположен Мобилен събирателен пункт за безплатно приемане на опасни отпадъци (живак и живаксъдържащи уреди, лакове и разтворители, химикали, мастила и замърсени опаковки, лекарства с изтекъл срок на годност. Мобилният пункт ще бъде на мястото от 8:30 до 14:30 часа.

Паркът "Врана" ще бъде отворен за посетители извънредно и в петък по случай Деня на околната среда.