Той е представител на най-новото поколение журналисти, доказали своя професионализъм като водещ и репортер в bTV Новините. Запален природолюбител, съвестен турист и личност със съвестно отношение към природата, Денислав Борисов е сред лицата на кампанията „Да изчистим България заедно“, която пък е част от най-голямата гражданска инициатива в света – World Clean Up Day 2018. Пред Ladyzone той отговаря на няколко въпроса, свързани с най-мащабната доброволческа инициатива у нас, чийто организатор е bTV.  

Тази година за първи път 150 държави ще чистят заедно на 15 септември. Какво означава това за теб?

Означава, че с всеки изминал ден хората навсякъде по света осъзнават колко важно е поддържането на средата около нас. Горд съм, че чрез кампанията „Да изчистим България заедно” страната ни е пример за много други държави каква трябва да бъде настройката на хората, какво е нужно да направят.

Кое е любимото ти място в България? Има ли там нужда от почистване?

Любимото ми място са Седемте рилски езера. От много малък започнах да ходя там, бил съм повече от 20 пъти. За съжаление популяризирането на мястото се отрази много негативно на природата там – вече сме разказвали в репортажи в bTV Новините как езерата се заблатяват, колко много боклуци изхвърлят хилядите туристи. За да запазим това огромно природно богатство и всички други такива у нас, е много важно да се отнасяме сериозно и отговорно към опазването на природата. Иначе има реален риск да ги изгубим.

Достатъчно чиста ли е България според теб?

Струва ми се, че нещата се подобряват, но много бавно. Виждам все повече хора, които обръщат внимание на чистотата, правят забележка, когато видят нарушител. Това е правилният път за промяна на манталитета, възпитаване на младите и реални резултати. 

Ти самият какво правиш, за да е по-чисто около теб?

Със сигурност, мога да правя и повече. Но най-често, вървейки по улиците и най-вече сред природата, събирам поне част от боклуците, които виждам. 

Смяташ ли, че ние, българите, подценяваме проблемите с околната среда?

До някаква степен ги подценяваме, защото не си даваме сметка за глобалното значение на проблемите с околната среда. Ние сме зависими от нея. Грижейки се за природата, се грижим за себе си, за близките си, за по-добрия ни живот.

Чистенето е само едно от нещата, които правим, за да подобрим качеството на живота? Какво друго трябва да направим, за да живеем по-добре?

Най-вече трябва да се научим да не цапаме. Кампанията ни е страхотна, но най-важната й цел е всички заедно да направим така, че някой ден да се окаже излишна. 

Денислав Борисов е роден в Радомир, където завършва средното си образование. Продължава в Софийския университет „Св. Климент Охридски", където завършва журналистика, а по-късно взима и магистърска степен в специалността „Връзки с обществеността“. Професионалния си опит започва да трупа като стажант в кабелна телевизия, след което е репортер и водещ на репортерско предаване. Когато не емисиите на bTV Новините, Денислав обича да експериментира с различни теми. Може да бъде видян с гумени ботуши в наводнени райони, на полицейски акции или на театрални премиери. Често е сред авторите на bTV Репортерите.