Какво правиш, когато си на почивка в Балкана, но лятото прекали с дъждовете и гората няма време да изсъхне? Качваш се с детето на влака и хайде в Трявна на разходка от градски тип. 40-те минути път минават бързо, защото с чавето броите тунелите (11 на брой в нашата отсечка), а и се запознавате с баба и дядо, които също борят дъждовното еднообразие, като водят 5-годишната си внучка в града на Ангел Кънчев и Пенчо Славейков.

Трите часа до обратния влак се изтъркулват неусетно, защото след няколкото дни, прекарани в малко планинско село, Трявна ти изглежда като мегаполис, а и половината време минава в ресторант и сладкарница заради проливните дъждове (2 броя).

Прибирането следобед е много фамилиарно, защото а) кондукторките са същите от сутринта и все още помнят името на детето, както и че лично са ни написали билет за отиване и връщане; б) в купето отново се събираме с бабата, дядото и 5-годишната Рая. Децата си показват взаимно новите придобивки (маратонки, дървен медал с надпис „Най-добър спортист“ и др.) и се черпят с бонбони.

В късния следобед ставаме свидетели на рядко метеорологично явление – слънцето се появява за повече от час! Дали на следващия ден да не пробваме басейна в Плачковци?

П.П. На 26 юли в Трявна се провежда Международен фолклорен фестивал. Програмата не е зашеметяващо богата, но все пак можете да си разнообразите отпуската, ако сте в района. И ако не вали дъжд по време на танците, разбира се.