На 22 февруари музикантите от Daft Punk публикуваха видео, озаглавено "Епилог". В него Томас Бангалтер и Ги-Мануел се срещат в средата на пустинята, маскирани с традиционните си шлемове. И избухват. След което се появява надпис (1993 - 2021).

Групата е създадена през 1993 г. и прекратява съществуването си 28 години по-късно, потвърждава пред Pitchfork агентката им Катрин Фрейзър.

За почти 30-годишната си кариера дуетът създава само 4 албума и един саундтрак (към филма "Трон: Заветът" от 2008 г.).

Последната им тава - "Random Access Memories", излeзе прeз 2013 г. и записът ѝ е струвал на групата повече от един милион долара, които те са вложили от собствените си пари. Тук може да прочетете подробна история на 4-годишната одисея предшествала излизането на този шедьовър: Recording Random Access Memories | Daft Punk

Снимка: Getty Images

5 хита, които ще останат в музиката като химни на Daft Punk:

Парчето "Around The World" е от дебютния им албум "Homework".

В него двамата заявяват себе си не само като реформатори на френската хаус музика, но и като визионери в сценичното представяне. За маските си Daft Punk твърдят, че са вдъхновени от мюзикъла от 70-те "Фантом на Рая" и рок групата Space, чийто членове имали навика да свирят облечени като космонавти. Режисьор на видеото към "Around The World" пък е Мишел Гондри, който скоро след това ще направи фурор в Холивуд с "Блясъкът на чистия ум".

С втория си албум "Discovery" дуото се амбицира още повече и създава пълнометражен аниме филм, озвучен с парчетата от диска. Interstella 5555: The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystem е създаден от любимия на двамата манга художник и разказва историята на отвличането и спасението на извънземна поп-група.

Всеки клип към този албум е монтиран с картини от филма и баладичната "Something About Us" не е изключение. В него похитените музиканти узнават, че мозъците им са промити от жителите на Земята, за да бъдат използвани за забавление и така разбират истинския си произход.

И от анимацията към филмите на ужасите.

Режисьор на зловещото видео към "Prime Time Of Your Life" е Тони Гарднър. Той е работил като гримьор и създател на специални ефекти за филми като "127 часа", "Зомбиленд", "Армията на мрака" и др. Има дори участие в култовия клип "Thriller" на Майкъл Джексън - играе първото зомби, което изпълзява от гроба си.

Видеото, което създава с Daft Punk, е антиутопия - героинята му е малко момиче, което живее в свят на скелети (включително родителите ѝ и Бритни Спиърс). Тя влиза в банята и започва да смъква кожата от тялото си, за да стане като тях преди да припадне и историята да завърши с мрачен епилог.

Парчето "Harder, Better, Faster, Stronger" е изградено около китарен риф, който музикантите семплират от дотогава неизвестната "Cola Bottle Baby". Едуард Бърдсонг, автор на песента от 1979 г. разказва: "Записах това нещо преди 30 години и изведнъж се появяват някакви французи и искат да го ползват... Питах ги как я са я намерили и те ми казаха: "Ровихме в кофите и я открихме".

Бонус: няколко години по-късно не кой да е друг, а Кание Уест ще семплира Daft Punk с парчето си "Stronger".

Най-големият им и, уви, последен хит, записан заедно с Фарел Уилямс: "Get Lucky".

Уилямс вече отбеляза раздялата на групата с лаконичен пост в Туитър: "Легенди завинаги."