Отличеният с "Грами" изпълнител Дъ Уикенд подаде ръка за помощ на етиопците на фона на насилието в страната, пише Си Ен Ен.

Певецът, чието истинско име е Абел Тесфайе, заяви в неделя, че ще дари 1 млн. долара за усилията за помощ на Етиопия чрез Световната хранителна програма на ООН.

Смята се, че хиляди цивилни са убити, изнасилени и малтретирани по време на петмесечния конфликт в Етиопия.

Неотдавнашно разследване на Си Ен Ен установи, че мъже, облечени в униформи на етиопската армия, са екзекутирали невъоръжени мъже в северния регион Тигре. 

Ръководено от Би Би Си разследване потвърждава същото клане край Махибере Дего, планински район в централната част на Тигре.

В петък правителството на Етиопия отхвърли доказателствата за тези твърдения.

"Сърцето ми се къса за моите хора в Етиопия, тъй като невинни цивилни - от малки деца до възрастни, са безсмислено избити и цели села са изселени заради страх и разрушения", пише в Туитър профила си Дъ Уикенд.

Родителите на музикалната суперзвезда са от африканската държава.

"Ще даря 1 млн. долара, за да осигуря 2 млн. порции чрез Световната хранителна програма на ООН и ще насърча тези, които могат, също да дарят", допълва канадският рапър.

Насилието в Етиопия продължава от ноември, когато премиерът Абий Ахмед нареди атаки срещу Народния фронт за освобождение на Тигре, след като Ахмед твърди, че фронтът е нападнал федерална военна база.