На 12 ноември Дисни планират да пуснат новата си стрийминг платформа, която се очаква да нанесе сериозен удар на гиганта Netflix. Един от оригиналните филми на студиото, които ще направят дебюта си на платформата Disney +, е игралната версия на анимационния филм „Лейди и Скитника“ от 1955.

Треньорът на кучета Марк Форбс е обиколил десетки приюти в САЩ, за да открие най-подходящите четириноги актьори за филма. Много от кучетата буквално са били осъдени на смърт, тъй като дълго време на са били осиновени и е трябвало да бъдат евтаназирани съвсем скоро. Едно от тях е Монти, който играе ролята на Скитника.

Монти, който изпълнява ролята на Скитника, е бил осиновен малко преди да бъде убит
Снимка: Getty Images

След приключването на снимките на филма, на всички кучета са намерени осиновители.

Всяка година в САЩ биват евтанизирани близо 2 милиона кучета, а малко повече от 3 милиона биват осиновени. Някои от спасените кучета, подобно на тези от „Лейди и Скитника“, получават шанс да се изявят в шоубизнеса и стават международно известни. Ето няколко примера за това:

Рин Тин Тин – най-голямата звезда сред кучетата

Най-известното куче актьор в света без съмнение е Рин Тин Тин. През 1918 година американският полковник Лиланд Дънкан намерил ранена при бомбардировки немска овчарка с няколко кученца. Войникът се погрижил за животните, а когато си тръгнал отнесъл две от кученцата със себе си в Калифорния. Едно от тези спасени кученца е легендарният Рин Тин Тин.

Рин Тин Тин е звезда от близо 30 филма и е най-известното куче в света
Снимка: Getty Images

Между 1922 и 1931 година Рин Тин Тин играе в близо 30 филма и се превръща в най-известното куче в света. Дори след смъртта му през 1932 г., Рин Тин Тин продължава да живее, тъй като за неговия живот са направени десетки филми. Най-новият е „Да откриеш Рин Тин Тин“ от 2007 г. Кучето дори има своя звезда на Алеята на славата в Холивуд.

Хигинс, който с ролята си в „Бенджи“ помогна за осиновяването на много кучета

Любителят на кучета Франк Ин редовно обикалял приюти за бездомни кучета и осиновявал тези, които скоро щели да бъдат евтаназирани. След това ги дресирал и им намирал семейства. Някои от по-талантливите кучета станали актьори, а ней-известното от тях, без съмнение, е Хигинс, който през 1974 стана звезда във филма „Бенджи“.

Благодарение на филма „Бенджи“, в който играе спасено от приют куче, осиновяванията на кучета в САЩ се увеличават с един милион
Снимка: imdb.com

Ефектът на „Бенджи“ беше толкова силен, че през следващите години това се превърна в най-често използваното име за куче, а осиновяванията на животни в САЩ скочиха значително.

Кучетата от мюзикъла „Ани“

В „Ани“, един от най-известните бродуейски мюзикъли на всички времена, сирачето Ани се сприятелява с бездомно куче. За първото представление през 1974 г. треньорът на животни Уилям Берлони осиновява куче от приют за животни, малко преди да бъде убито. Кръщава го Санди, като кучето от мюзикъла, и го обучава, за да може да играе на сцената. Санди участва след това в повече от 2300 постановки.

Във всички постановки на мюзикъла „Ани“ ролята на кучето се изпълнява от спасено от приют животно
Снимка: worthpoint.com

Когато „Ани“ беше върнат на Бродуей през 2012, за ролята на Санди отново беше взето куче от приют.

Спайк – щастливата история на кучето от най-тъжния американски филм

Филмът „Old Yeller“ не е толкова добре познат в България, но в Америка е класика. Историята обаче често пъти е сочена за една от най-тъжните в американското кино (ако харесвате „Приятели“, сигурно си спомняте, че това е филмът, който майката на Фийби винаги е спирала преди финала, за да не види тя края).

„Old Yeller“ е считан за един от най-тъжните американски филми, но кучето в главната роля е живяло хубав живот, след като е било спасено от приют
Снимка: imdb.com

Кучето Спайк, което изпълнява главната роля във филма, е било спасено от приют от калифорнийско семейство. Когато научили, че Дисни ще правят екранизация по романа на Фред Гипсън, собствениците на Спайк го завели на кастинг и кучето било избрано. Ролята паснала идеално на Спайк, но се наложило добродушното куче да бъде допълнително обучавано да ръмжи по команда.

Кучето Куче – най-добрият приятел на Лудия Макс

Когато Джордж Милър започнал работата си по продължението на култовия филм „Лудия Макс“, режисьорът обявил кастинг за ролята на кучето, което става най-близък спътник на Макс, след смъртта на семейството му в първия филм. На кастинга се явявили над 100 кучета, но нито едно от тях не задоволило критериите на Милър.

Кучето Куче играе ролята на Куче – най-добрия приятел на Лудия Макс във втория филм от поредицата
Снимка: imdb.com

И точно когато създателите на филма започнали да обмислят дали да не премахнат изцяло кучето от сценария, попаднали на овчарско куче в австралийски приют. Кучето съвсем скоро трябвало да бъде евтаназирано, но вместо това станало звезда, а след края на снимките било осиновено от член на снимачния екип. То никога не получило име и всички го наричали просто „куче“, като четириногото във филма.

Част от кучетата в „Марли и аз“

В комедията „Марли и аз“ с Дженифър Анистън и Клайв Оуен от 2008 г. 22 кучета изпълняват ролята на Марли в различните етапи от живота му. 6 от тези кучета са осиновени от приюти, като най-интересни са историите на Клайд и Руби, спасени от приюта само часове преди да бъдат убити.

Ролята на Марли от „Марли и аз“ се изпълнява от 22 кучета, 6 от които са осиновени от приюти малко преди да бъдат убити
Снимка: Getty Images

Всички спасени от приют кучета били осиновени от членове на екипа след края на снимките.