На Международния ден на бездомните животни, 4 април, ЧЕТИРИ ЛАПИ стартира нова образователна инициатива – първа по рода си в България онлайн платформа за безплатно обучение за служители и доброволци в приюти, което цели да насърчи и улесни процеса по осиновявания на животни. Онлайн обучението е насочено към служители и доброволци в приюти, местни общности и организации, които провеждат осиновителски кампании. „Академията за приюти“ на ЧЕТИРИ ЛАПИ е един от първите образователни курсове в тази сфера на дейност.

„Академията за приюти“ има осем обучителни модула, предоставящи насоки и най-добри практики в помощ на работещите и доброволците в приюти и подобни организации, за да могат те да помогнат на повече кучета да се озоват в своя нов дом и любящи семейства.

Снимка: Фондация Четири лапи

Защо стартира този проект?

ЧЕТИРИ ЛАПИ вярва, че всяко бездомно животно има право на любящ и грижовен дом за цял живот. Въпреки че приютите помагат на животните да не скитат по улиците, те остават само временно решение и не трябва да се превръщат в постоянен дом за опашатковците.

“Академията за приюти” на ЧЕТИРИ ЛАПИ е дълго планиран и подготвян международно проект, защото стотици хиляди животинки по света живеят в приюти и чакат често с години своите осиновители. Числото на изоставените домашни любимци продължава да нараства и в България, а кучетата в приюти - често живеят в пренаселени заграждения или в неблагоприятни условия, а културата на осиновяване на домашни любимци все още има нужда от повишаване.

Снимка: Фондация Четири лапи

Какво цели да постигне онлайн обучението?

Този курс предоставя практически насоки и методология за ежедневните дейности в приютите, които поставят благосъстоянието на кучетата на първо място, задоволявайки основните им нужди и подготвяйки ги за успешно осиновяване. „Академията за приюти“ е разработена от експерти в областта на хуманното отношение към животните, поведението на кучетата, обучението и специалистите по образование. Онлайн курсът е разработен след успешен пилотен проект с обществен приют за кучета в Украйна, което довежда до 70% увеличение на процента на осиновяване в местните приюти.

Снимка: Фондация Четири лапи

Какво е благосъстояние на животните?

Като хора наша отговорност е да се грижим за благосъстоянието на животните, като зачитаме и защитаваме всички негови аспекти. Осигуряването на благосъстоянието на дадено животно означава да се задоволят неговите физически и психически нужди, включително да му бъде предоставена подходяща вода, храна, подслон и здравни грижи. Това означава – грижа за животните по начини, които насърчават положителни преживявания, като същевременно намаляват страха, болката, стреса и страданието.

Снимка: Фондация Четири лапи

Как може да се заяви участие в онлайн обучението?

Курсът е напълно безплатен и се провежда онлайн в подходящо за курсиста време. Необходим е само компютър или лаптоп, таблет или телефон, достъп до интернет и желание. Академията съчетава интерактивни дейности, видеоклипове и графики с практически инструменти и шаблони за работа. Завършването на курса обикновено отнема около 10 часа.

Снимка: Фондация Четири лапи

„Академията за приюти“ е предназначена за всички приюти и организации по света, които се нуждаят от помощ, подкрепа и по-нататъшно обучение за повторно настаняване на кучета, а скоро – и за котки. Подходящо е за всеки, който работи или е доброволец за спасяване или осиновяване на домашни любимци.

Припомняме, че една от участничките във втори сезон на "Ергенът" – Валерия, има приют за спасени кучета и котки близо до град Плевен.

Снимка: bTV Media Group

Тя работи като модел основно в Япония, където заминава на 18-годишна възраст. Била е на кориците на едни от най-известните азиатски модни списания. Качества като суета и егоизъм не са ѝ познати и именно затова се е отдала на кауза, която осмисля живота ѝ.

Снимка: bTV Media Group