През 1634 г. чумната епидемия достига до Флоренция, Италия. Тогава търговците на вино правят в домовете си малки прозорчета, през които продават стоката при минимален контакт с клиентите.

През 2015 г. трима флорентинци създават Асоциация на винените прозорци (Associazione Buchette del Vino), чиято цел е да бъдат каталогизирани и опазени за поколенията тези символи на „социалната дистанция“ от XVII век. Тогава никой не подозира, че през 2020 г. прозорчетата отново ще бъдат използвани по предназначение.

Снимка: iStock

Днес в рамките на Стария град във Флоренция са запазени около 150 прозорчета. В други градове на Тоскана има още около стотина.

Голяма част от дървените прозорчета са унищожени или премахнати след голямото наводнение през 1966 г. От Асоциацията искат да сложат паметна плоча дори и до зазиданите прозорци в знак на уважение към историята.

Снимка: iStock

До появата на COVID-19 само един прозорец в Тоскана е бил използван с оригиналното си предназначение. Сега те са четири. Има и няколко, които се изоползват за продажба на храна и други напитки, различни от вино.

Във Фейсбук страницата на Associazione Buchette del Vino можете да научавате за всяко новоотворено прозорче.

За добро или лошо, пандемията възроди една традиция, характерна само за региона на Тоскана.

Снимка: iStock