Един от най-култовите екшън герои се завръща – Джон Маклейн, когото киноманите познават от поредицата „Умирай трудно“, отново се бори за живота си и бяга от куршумите на лошите, но не в поредния филм за ловкия полицай, а в реклама на акумулатори.

Високобюджетната реклама, която включва преследвания и катастрофи с коли, експлозии и много куршуми, рекламира автомобилни акумулатори, наречени “Die hard” (умирай трудно).

В рекламата Джон Маклейн закъсва с колата, след като акумулаторът му пада. Той тръгва да търси нов, по през един прозорец вижда хакерът Тео, познат на зрителите на оригиналния филм като един от хората, които работят за Ханс Грубер. Тео очевидно е подготвил засада на Джон, защото веднага след това по петите му тръгват въоръжени мъже. Маклейн влиза през прозореца в магазин и си купува акумулатор, но пътят му обратно до колата е възпрепятстван. За щастие на помощ му се притичва шофьорът на лимузина Аргайл, който също е персонаж от първия филм.

Снимка: Getty Images

Освен Брус Уилис, който изпълнява ролята на Макклейн, от актьорите в оригиналния филм се появяват и Деворо Уайт и Кларънс Гилярд, които отново се връщат в ролите на Аргайл и Тео.

Без съмнение нещото, което почитателите на „Умирай трудно“ очакват най-много е каубойското възклицание „Ипи-кай-ей“, което е запазена марка на Маклейн, но в рекламата го казва Аргайл, което кара Джон да възкликне „Хей, това е моя реплика!“

Снимка: Getty Images

Филмът „Умирай трудно“ от 1988 г. се превърна в класика в екшън филмите и направи Брус Уилис звезда. Той се върна в ролята на Джон Маклейн и през 1990 г. и 1995 г., а след пауза от 12 години се върна за още два филма – през 2007 г. и през 2013 г.

Има планове за още един филм, който засега носи работното заглавие „Маклейн“, но не са известни никакви подробности за него.