Брайън Адамс отправи сериозни критики към китайците заради избухналата пандемия от COVID-19.

През седмицата канадският рок музикант трябваше да започне серия от концерти в лондонската зала "Ройъл Албърт Хол", която беше отменена заради заразата от новия коронавирус, съобщава британският "Гардиън".

Представяйки акустично изпълнение на песента "Cuts Like a Knife" в Инстаграм профила си, Брайън Адамс написа:

"Тази вечер трябваше да бъде дадено началото на серия концерти в "Ройъл Албърт Хол", но благодарение на някакви ш*бани ядящи прилепи, продаващи на мокри пазари за животни, създаващи вируси алчни копелета, целият свят е спрял - да не говорим за хилядите, които са пострадали или починали от този вирус. Моето послание към тях, освен "адски благодаря", е станете вегани."

Емоционалното избухване на Брайън Адамс в Инстаграм е свързвано с една от най-популярните теории за произхода на новия коронавирус - COVID-19 се е предал на хората чрез яденето на прилепи (или панголини, заразени от прилепи, както също беше предположено). 

Едни от най-ранните случаи на заболяването са свързани с хора, посещавали мокър пазар за животни в Ухан, който продава прясно месо и морски дарове, което е довело до опасенията, че купено там месо би могло да бъде източникът на заразата.

Някои от потребителите на социалната мрежа заклеймиха емоционалното изказване на Брайън Адамс като расистко.

Преди по-малко от месец друг легендарен музикант - Пол Маккартни, призова да бъдат забранени "средновековните" китайски пазари заради COVID-19. Легендарният музикант от "Бийтълс" и активист за правата на животните отправи остри критики към мокрите пазари в Китай, откъдето се предполага, че плъзна заразата от новия коронавирус.