След като успя да улови едно изключително рядко явление в природата – бял сръндак, инж. Цветомир Цолов засне и друго такова – бяла лопатарка*. 

За щастие, фотоапаратът му отново е бил под ръка, за което му благодарим. Така и ние можем да надникнем в необикновения свят на животните.

„След срещата ми със златния сръндак Белчо, както аз нарекох белия сръндак от Родопа планина, имах щастието да видя и заснема бяла лопатарка“, споделя за LadyZone инж. Цолов и ни разказва как и къде чака за ценната среща.

Снимка: инж. Цветомир Цолов


„Снимах я в Стара планина. Имаше сняг, въпреки че тази зима бе изключително мека и почти не се задържа снежна покривка. Но отидох на мястото в точното време. В ранния следобед с дивечовъда заредихме с фураж и сол хранителния комплекс, където се мяркаше животното. След това аз останах в изграденото укритие (чакалото). Времето бе облачно и не много студено.

Започнаха да се появяват животни. След около час на хранителния комплекс имаше и бяха преминали над 50 животни. Тя обаче все още не се появяваше. Стоях, снимах и се надявах да я видя.


Мина още малко време и точно преди здрачаване се появи тя – бялата лопатарка. Беше изключително и впечатляващо. Движеше се с един млад елен и един шилар (едногодишен елен). Много красива и елегантна! Грациозна! Доста време се застояха и имах възможността да ги снимам обстойно. Получиха се много хубави и интересни кадри.“

Макар да е снимал много в гората, инж. Цолов ни споделя, че вижда бяла лопатарка едва за втори път в живота си.„Не се вижда всеки ден такова нещо. За мен бе голям късмет и съм много щастлив, че обогатих архива си с тези снимки. Тези животни са редки, свързваме ги с поличба за нещо добро!“

*При елена лопатар мъжкият екземпляр е рогач или т.нар. лопатар, а женската е кошута или т.нар. лопатарка. Като цяло при този вид животни Dama dama L ( Елен лопатар) бялата форма на окраската на козината се среща по-често. Като този бял цвят окраска не е задължително да бъде албинизъм и животното да бъде наричано албинос. Също така се наблюдават и почти черни животни, като в този случай говорим за меланизъм.

Вижте всички снимки на бялата лопатарка в Галерията ни горе.