Преодоляването на крайната бедност и глада е първа от целите на хилядолетието за развитие. Фактите са, че 50 000 души умират всеки ден, защото страдат от крайна бедност. А какво означава това? Че те живеят с около 1,25 долара на ден, с които трябва да посрещнат всичките си нужди. От този проблем са засегнати 2,5 милиарда души - 1/3 от населението на света.

Този проблем е прекалено глобален, за да не го приемем като личен за всеки един от нас, макар и не именно ние да сме засегнатите. “Борбата с бедността не е въпрос на благотворителност, а въпрос на справедливост ”, е казал Нелсън Мандела.

Mastercard и Store.bg се обединяват, за да стартират кампания, с която можем да помогнем на една от засегнатите от глад и крайна бедност страни - Руанда. Тя е насочена към всички български картодържатели, а целта е събиране на средства за програма за хранене в училищата на африканската държава. 

“Горда съм, че тази година българските картодържатели могат да бъдат част от тази „безценна кауза“ на Mastercard – ние вярваме, че е наша обща отговорност да развиваме и прилагаме решения за устойчиво бъдеще, а подкрепата на образованието, определено е правилната посока. Обядът в училище е жизнено важен източник на храна за децата в Руанда – осигурявайки го, ние им помагаме да придобият енергията и силата, която им е необходима, за да се фокусират върху своето образование и да разгърнат  потенциала си, за да постигнат своите цели и мечти“, каза Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България и Македония.   

Руанда е естествено бедна на природни ресурси. Освен това тя е най-гъсто населената африканска държава, а земеделието е с ниска производственост заради липсата на закони, собственост и геноцидът през 1994 г. 60% от населението живее под прага на бедността. 

От 11-ти септември до 11-ти октомври за всяка покупка от сайта Store.bg - един от най-големите български онлайн магазини, предлагащ широк спектър от книги и образователни материали, Mastercard ще дарява сумата за едно училищно хранене за дете, където 43% от децата под петгодишна възраст страдат от хронично недохранваане. 

Каузата е в подкрепа Световната продоволствена програма (СПП), която е най-голямата хуманитарна агенция за борба с глада в света. СПП и Mastercard са партньори от 2012 г., а кампанията е част от "Безценните каузи" и се провежда в няколко страни то Централна и Източна Европа, за да подкрепи програмата за осигуряване на хранене в училищата в Руанда. Mastercard ще предостави стойността на над 3,5 милиона хранения, а също и ще даде възможност на местните фермерски общности да предоставят храна в училищата и за в бъдеще.

Каузата е подкрепена и от актрисата Виолета Марковска. Като майка, аз прегръщам тази кауза и бих искала да поощря всички родители да мислят извън границите на нашата държава, поне за малко. Всяко дете има правото да бъде нахранено и образовано и аз съм горда, че мога да подкрепя инициатива, бореща се с глада и бедността в една от най-уязвимите зони по света. В днешно време, благодарение на технологиите, благотворителността е по-лесна всякога и може да достигне до тези, които имат нужда от помощ, почти на мига”, споделя тя.