Психолог по образование, работа в сферата на маркетинга, връщане обратно към психологията и тотална промяна в професионалния път – това е историята на Гергана Игнатова, която в момента работи като SAP консултант.

Понякога в живота на един човек идва момент, в който си задава въпроса дали работата му го удовлетворява и пред него стои решението дали да промени кариерния си път. Тогава е изправен пред избора дали да рискува или да остане в зоната си на комфорт.

Такъв е случаят и с Гергана Игнатова, която повече от 8 години работи в сферата на директния маркетинг и продажби като кол център мениджър. След това решава да придобие и по-задълбочен опит в сферата на психологията като училищен психолог и преподавател на ученици в горен курс.

За решението да промени кариерния си път Гергана разказва:

„Да бъдеш училищен психолог е прекрасна професия и изключително важна, но на мен някак ми липсваше онази динамика на корпоративната среда и всички онези възможности за развитие, които предлага. Същевременно интересът ми към бързоразвиващия се свят на модерните технологии винаги ме е съпътствал. Възможностите за развитие там ме накараха да видя тази сфера като място, на което бих могла наистина да разгърна своя потенциал.“

Така решава да започне да търси работа в IT областта и записва курсове към неправителствената организация Skills Assembly, която e в сътрудничество с технологичния гигант Accenture. С участието на ИТ трейнинг компанията ITCE стартира четвъртото издание на проекта Jump2IT.

Снимка: iStock

Целта на обучението е придобиване на базови умения в областта на Software Quality Assurance, Cloud Technology, Automation Testing и други, които в момента са сред най-търсените от работодателите. Не се изисква участниците да имат опит в ИТ сферата и няма ограничения за възраст, предишно образование или квалификация.

Процедурата за кандидатстване вече е отворена и документите могат да се подават до 30 март. Самата програма ще се проведе от април до юли тази година, като ще бъдат приети 20 курсисти, които ще преминат през трейнинг програма от 170 часа.

За знанията, които е получила в Академията, Гергана разказва, че са и помогнали да доразвие своето логическо мислене и способността да решава проблеми, защото в софтуерното тестване става въпрос за това да намериш проблема и да намериш начина как да го решиш.

Успешното преминаване през академията й дава увереността, която й е била нужна, за да кандидатства за позицията, на която се намира в момента, и споделя, че днес е щастлива да бъде част от дигиталното звено на KPMG.

За работата си като SAP консултант Гергана разказва:

„Позицията ми е много динамична, всеки ден се сблъсквам с различни предизвикателства. Всъщност SAP е софтуер, който се използва за планирането на всички ресурси в една корпорация. Работата на SAP консултанта е да говори с клиентите, които търсят промяна в техния бизнес. Представете си, че бизнесът се променя, процесите в една компания се променят и съответно трябва да има някаква реакция. Тук идва и SAP консултантът. Когато нашите клиенти биха искали да променят нещо в своите процеси в компанията, ние сме тези, които можем да ги консултираме как това ще стане. Как ще стане интеграцията на новите процеси през софтуера, как ще работи той по-добре за компанията.“

Гергана смята, че излизането от зоната на комфорта на познатото и прегръщането на идеята за промяна е пътят към успеха, и обяснява, че ИТ индустрията не се състои само от хора с технически умения и знания. Не са само програмистите – трябват и хора, които имат знания в други сфери.

Гергина Георгиева, един от основателите на неправителствената организация Skills Assembly, разказва, че мотивацията им да обучават тези, които искат да си преориентират кариерата, е, че вярват, че хората имат и трябва да имат шанса да влязат в една от най-вълнуващите индустрии на пазара в момента – ИТ, за да повишат стандарта си на живот.

В София има 50 000 души, работещи в ИТ сектора, а търсенето на кадри става все по-голямо.