Каква музика обичате да слушате, докато сте на работа? Нон-стоп хип-хоп? Мощен хеви метъл? Успокояващи класически композиции? Техно? Или имате нужда от пълна тишина? Въпросът за озвучаването на работното място е спорен. Трябва ли изобщо да има музика, която всички да слушат? Или само в петък, преди старта на уикенда? 

Въпросите са повече от отговорите, нали? Потенциалът от слушането на музика на работното място обаче е реален, като може действително да накара служителите да се чувстват по-мотивирани, сочат резултатите от ново проучване. 

Изследването във Великобритания, проведено от сайта "Workthere", установява, че около 2/3 от офис служителите смятат, че слушането на музика по време на работа е просто задължително. 

38% от служителите казват, че слушането на музика подобрява тяхната продуктивност, а 35% заявяват, че музиката на работното място спомага за подобряване на настроението им и понижава стреса. 

Снимка: iStock

"Известно е, че слушането на музика е чудесен начин да се подобри настроението на човек", обяснява Кал Лий, ръководител на Workthere.

Съществуват много изследвания, разкриващи как често музиката може да се използва в психотерапията, за да облекчи тревожността и стреса, така че не е изненадващо, че музиката на работното място може да има огромно влияние върху начина на мислене и производителността на служителите. 

Но музиката в офиса може да не е за всеки. За някои хора музиката може да бъде напълно разсейваща и да направи дори и най-простите задачи - като писането на мейл - практически невъзможни. 

Преминаването на слушалки е начинът хората да слушат музика и да бъдат производителни, без да пречат на останалите да работят и да избегнат конфликти.