Коя е идеалната работа? Която и да е тя, съществуват някои общи заблуди, които могат да те подведат при избора на работно място.

Ако търсиш нова работа, професионални контакти и предизвикателства, не пропускай да се включиш в Тук-Там Кошер 2020 - най-мащабното и вдъхновяващо професионално събитие тази есен.

Ето кои са топ 5 заблудите за перфектното работно място:

Никой никога не греши

Само който не работи, той не греши. Ето защо не трябва да се стремиш към перфекционизъм, а към общо подобряване на работата и работния процес. Според проучвания, в компании, където взаимоотношенията между ръководството и хората в екипа са добри, се допускат повече грешки. Но това не се дължи на отпускане, а на факта, че хората са по-склонни да признаят грешките си. Работейки в такава атмосфера, е много по-лесно да се усъвършенстваш и да постигаш по-добри резултати.

Всички винаги са щастливи

Има множество проучвания, че щастливият човек е по-креативен, по-контактен и ползотворен. Ето защо работодателите се опитват да извлекат максимума от този факт, като се стремят служителите им да са щастливи. Но невинаги работодателите печелят от това, защото както всяко нещо и това има две страни на монетата. Колкото продуктивни и креативни да са служителите, когато са щастливи, толкова щастието ги прави и разсеяни, лековерни, рискови играчи. Необходим е баланс при емоциите, за да може служителят да се представя оптимално на работа.

Снимка: Bright Side

В офиса е пълно с удобства

Все повече компании се стремят да осигурят всевъзможни удобства на своите служители. Това включва игри, места за отдих, масажи и други релаксиращи инструменти. Но проучванията сочат, че не това са основните неща, които правят служителите щастливи на работа. Голяма тежест имат и приятелските и колегиални отношения в офиса, възможността да се изявят на работа, както и признание от ръководния екип за добре свършената работа. Удобствата са важни, но те мотивират хората на базово ниво, по-дълбоко се отразяват гореизброените фактори.

Фирмената култура е водеща

В зависимост от дейността на компанията фирмената култура може да е водеща при избора на хора в екипа.Ако става дума за компания, в която се извършват повтарящи се дейности, без да се изисква особена креативност, то хората в екипа е добре да имат близки ценности и култура, за да се сработват добре.Но ако работят по по-иновативни проекти, е добре да има сблъсък на ценности, мнения и гледни точки, за да се стигне до добри и видими резултати.

Има перфектен баланс между работа и личен живот

Работата заема огромна част от живота на хората, затова се търси перфектният баланс между личен живот и работа. Съществуват множество обучения, семинари и книги на тази тема. Но основната отговорност за постигане на този баланс остава в ръцете на самите служители. Милиони хора по света се опитват да го постигнат ежедневно. Но в действителност има много пречки за постигането му. От една страна, много работодатели очакват да си “на линия” дори в извънработно време и толерират това, а в същото време този труд рядко се заплаща.

Ако все още не си намерил отговора на въпроса “Коя е идеалната работа?”, то е защото няма идеална работа в общия смисъл. Има идеална работа за теб. Когато знаеш кои са твоите приоритети и изисквания, както и от кои заблуди да се предпазиш, идеалната работа ще отговаря на твоите критерии и ще те прави щастлив и удовлетворен.

Снимка: iStock

Не пропускай да се регистрираш за Тук-Там Кошер, който ще се проведе на 17 септември в Интер Експо Център в София и онлайн. Регистрацията е безплатна и задължителна.