Стипендии до 10 000 лева от фонд “Иди, учи и се върни” търсят своите притежатели - бъдещи лидери, които искат да завършат магистратура в чуждестранен университет и после да приложат наученото в България. Всеки желаещ може да кандидатства за стипендия онлайн до 4 юни.

За шеста поредна година най-голямата общност на българите по света - "Тук-Там", организира фонда се “Иди, учи и се върни”. През 2021 г. той е в размер на 45 000 лв. - дарения от членовете на общността, както и от корпоративни партньори. Средствата ще бъдат инвестирани в поне четирима стипендианти, на които им предстои да следват магистратура в чужбина.

Освен за общите стипендии на "Тук-Там", които приемат кандидати от всички специалности, бъдещите магистри ще могат да участват и в конкурс за две специализирани стипендии. Те са осигурени от компании, заставащи зад каузата.

  • Стипендията на PostScriptum и "Тук-Там" ще търси кандидати със специалности, свързани с устойчиво развитие, зелен мениджмънт и финанси, климатични промени, социално предприемачество и иновации, корпоративна социална отговорност и подобни.
  • Стипендията от Playtech и "Тук-Там" ще инвестира в млади българи, избрали специалности от сферите технологии, компютърни науки, информатика, софтуерно инженерство, изкуствен интелект и др.

Мисията на фонда е да инвестира в бъдещи лидери, които искат да работят за позитивна промяна тук.

Снимка: Ладислав Цветков

"Иди, учи и се върни" е много повече от фонд стипендии - това е програма за цялостно развитие на млади хора с потенциал, чрез който инвестираме в тях и в бъдещето на България”, споделя Христо Бояджиев, основател на "Тук-Там".

Атанас Събев, стипендиант от първото издание на фонда и магистър по право в Харвард, разказва: “Подкрепата на фонда бе не само своевременна, но отне огромна част от напрежението свързано със заминаването ми и ми позволи да се фокусирам върху следването си.”

От 2016-а досега, “Иди, учи и се върни” има 22 стипендианти и близо 165 000 лева инвестирани в стипендии, а след тазгодишното издание общата инвестирана сума ще е 210 000 лева. Фондът залага на качественото образование и придобиването на чуждестранен опит като инструменти за развитието на страната. Общността на Тук-Там вярва, че знанията, уменията и разширеният мироглед могат да бъдат изключително ценни за цялото ни общество.

Зад мисията застават видни представители и експерти от разнообразни сектори. Те ще бъдат жури и ще имат нелеката задача да изберат най-достойните кандидати.

За да вземат участие в конкурса, кандидатите трябва да отговарят на следните условия:

  • Българско гражданство;
  • Бакалавърска или магистърска степен, придобита между 01.01.2016 г. и 31.07.2021 г.;
  • Стартиран процес за кандидатстване в магистърска програма в чуждестранен университет;
  • Високо ниво на владеене (B2) на езика, на който ще се провежда обучението.