Каквото и да си говорим, шефовете винаги имат свои любимци. И докато някои се опитват да замаскират този факт, други не крият особено много по-специалното си отношение към любимците си на работа. Ако искате да сте сред тях, съветваме ви внимателно да проучите следващите съвети - те определено ще ви доближат до нов етап в общуването ви с вашия шеф.

1. Вършете си съвестно работата 

Шефовете са различни, но абсолютно всеки от тях цени съвестните и ефективни служители. Ако се справяте добре с възложените ви задачи, шефът ви няма да има приочина да ви държи тон - и това е отлично начало. Вършете работата си навреме и ефективно, след което обсъждайте свършеното с началниците си. Така щом следващия път представите новия си проект или доклад на среща, знаейки със сигурност, че е направен брилянтно, това моментално ще ви „издигне“ в очите на ръководството. Шефовете ви ще разберат, че могат да ви поверят всяка задача - и това може да бъде началото на по-близка комуникация.

2. Поеме инициативата

Дори работата ви да е най-скучната и безинтересна на света, трябва да поемете инициативата и да се включите доброволно в различни работни задачи. Разбира се, никой не иска да работи извънредно, но подобен ентусиазъм може да свърши добра работа във ваша полза. Вие сами бихте се радвали, ако наблизо има човек, който е готов да свърши всяка задача вместо вас, нали? Трябва обаче да бъдете по-внимателни с този трик - подобна „игра“ ще работи само, ако насреща си имате съвестен шеф, който ще оцени вашата инициативност. Ако шефът ви е тиранин, той може просто да започне да ви делегира всички задачи, така че не забравяйте да поставяте лични граници и да изисквате нормален график за работа и почивка.

Снимка: iStock

3. Заложете на неслучайните "случайности"

Преследването на шефа ви съвсем не е най-правилното нещо, за което може да се сетите, но няколко уж случайни съвпадения могат значително да подобрят отношенията ви. Отидете да си вземете кафе по едно и също време с шефа си и започнете разговор с него в асансьора или коридорите по някаква тема - за времето навън или за разни работни задачи; отидете до принтера, когато започне да разпечатва нещо и се пошегувайте колко бързо свършва мастилото. И накрая, ако е възможно, се присъединете към него за обяд. Не забравяйте, че шефовете също са хора, които имат нужда от непринудено общуване по време на дългия работен ден. Използвайте това разумно и тогава връзката между вас определено ще се подобри.

4. Манипулирайте го емоционално

Ако ви е омръзнало от честни начини да спечелите благоволението на началниците си, направете го бързо и нечестно – чрез манипулация. Тези, които изброихме по-горе, са безопасни опции и представляват по-скоро комплименти. Всеки ден му се усмихвайте и започнете да му казвате „здравей“. Ако вашият шеф има среща, купете му кафе и не забравяйте да му пожелаете успех. Ако вие, вашите колеги и шефът ви отидете на събитие, не забравяйте да му кажете, че изглежда великолепно.

5. Поискайте му помощ, за да си помогнете сами

Настоящите ви шефовете също са стартирали от вашата или сходна позиция. Ето защо те са длъжни да оказват помощ на служителите, като разясняват определени задачи. Колкото по-често се обръщате към шефа си за помощ, толкова по-голям е шансът да се окажете новият му фаворит. Причините за това са няколко. Първо, задаването на много въпроси относно работата показва, че ви е грижа за нея. Второ, галите егото на шефа си, сякаш намеквайки му, че той е голям експерт, от чието мнение искрено се интересувате. Всяка инициатива - дори и съветите му да не са от кой знае колко голяма помощ, ще бъде забелязана и оценена. Дори ако първоначално изглежда, че шефът приема тези неща за рутина и нещо нормално.