Според ново проучване около 1 от 10 души, които редовно работят нощни смени, имат проблем: повече от половината от тях вероятно са развили някакво разстройство на съня, например безсъние, съобщи Science alert.

Екип от изследователи от Нидерландия и Белгия събира данни за работата и съня на 37 662 души, като ги разделя на групи в зависимост от дневния или нощния им работен график.

В проучванията са изследвани шест общи категории нарушения на съня: безсъние, хиперсъние (прекомерна сънливост през деня), парасъние (необичайни движения или сънища), дихателни нарушения, свързани със съня, двигателни нарушения, свързани със съня, и нарушения на циркадния ритъм сън-бодърстване.

"Показахме, че в сравнение с работата на редовни смени през деня, работата на други видове смени е свързана с по-честа поява на нарушения на съня, особено при ротационната и редовната работа на нощни смени", казва ученият по въпросите на съня Марике Лансел от университета в Гронинген, Нидерландия.

"За отбелязване е, че 51% от хората, работещи на нощни смени, са показали положителен резултат за поне едно разстройство на съня", каза Лансел.

Снимка: iStock

Повече от една четвърт от работещите редовно на нощни смени - 26% - съобщават за две или повече нарушения на съня. В рамките на цялото проучване, при всички работни графици заедно, броят на хората с поне едно разстройство на съня е бил около 1 на 3, пише още БГНЕС.

Екипът е направил и разбивка на резултатите въз основа на определени демографски фактори. Разстройствата на съня например са по-често срещани при жените, въпреки че мъжете са склонни да спят по-малко часове. По-младите участници, на възраст до 30 години, са били по-склонни да имат нарушения на съня, въпреки че по-възрастните хора са били тези, които са спали средно по-малко време.

Образованието също е взето под внимание; изглежда, че младите, по-слабо образовани хора са особено уязвими, когато става въпрос за нарушени модели на сън и събуждане, които са свързани с нарушения на съня.

"Ефектите от работата на смени върху съня са най-изразени при младите хора с по-ниско образование", твърди Лансел.

Всичко това се основава на самоотчитане, а не на анализ на съня, направен в лаборатория. Данните са от хора, които са се отзовали на призив във вестника, и не доказват, че работата на нощни смени е пряка причина за тези здравословни проблеми. Въпреки това статистическите данни показват значителна връзка между тях.

Работата с ненормиран работен ден, особено през нощта, вече е свързана с редица здравословни проблеми, включително диабет, рак и депресия. И е очевидно, че работата на нощна смяна затруднява спазването на добър режим на сън.

Изследователите, които са автори на това проучване, признават колко много съвременното общество разчита на нощния труд, но настояват работодателите да се съобразяват повече с въздействието върху здравето - като им бъдат предоставени инструменти и съвети за възможно най-добро справяне с работата на смени.

"Обикновено се препоръчва ротация на работните смени, особено бързо променящи се работни графици, като периодът на нощен труд е възможно най-кратък и между тях има много почивни дни, за да се възстанови натрупаният дефицит на сън", пишат изследователите в публикувания си документ.