Известният комедиен актьор Бен Стилър, който играе и режисира в киното и телевизията от края на 80-те, сега излиза извън рамките на седмото изкуство, за да помогне на бежанците от Украйна.

През уикенда Бен Стилър публикува в Инстаграм профила си снимка от Полша, на която се вижда, че се намира в склад и разговаря с две жени, пише още БГНЕС.

"Току-що пристигнах в Полша с Върховния комисариат на ООН за бежанците, за да се срещна със семейства, чийто живот е бил разкъсан от войната и насилието в Украйна. Милиони хора са били принудени да напуснат домовете си, като над 90% от тях са жени и деца. Тук съм, за да науча, да споделя истории, които илюстрират човешкото въздействие на войната, както и да засиля призивите за солидарност. Надявам се, че ще ме последвате и ще споделите собствените си послания в подкрепа на хората, които са напуснали домовете си в Украйна, и на хората, които са били принудени да бягат по целия свят.  Всеки има право да търси сигурност. Който и да е, където и да е, когато и да е", гласи посланието на Стилър в социалната мрежа.

Бен Стилър е последната знаменитост, която работи от името на ВКБООН (Върховния комисариат на ООН за бежанците) за защита на хората в Украйна по време на руското нахлуване в страната. Още през април звездата Анджелина Джоли се завъртя из социалните мрежи във видеоклипове, направени в западния украински град Лвов, където действаше от името на ВКБООН. Наред с това, че беше забелязана от фенове в едно кафене, бяха направени и видеоклипове, в които Джоли е на железопътната гара в очакване да посрещне пристигащите разселени бежанци от Покровск.

Както отбелязва "Холивуд рипортър", звездата от "Мистичната река" Шон Пен също е бил наскоро в Украйна, където е снимал документален филм за руската инвазия. THR пише още, че звездата поддържа редовни контакти с украинския президент Володимир Зеленски и продължава да настоява САЩ да направят всичко възможно, за да подкрепят Украйна.

Наред с Пен, Джоли и Бен Стилър, родената в Украйна звезда Мила Кунис и съпругът ѝ Аштън Къчър работят усилено за набиране на средства за хуманитарна помощ и досега са събрали около 36 милиона долара за тази задача.

За съжаление въпреки усилията на Бен Стилър и други, източникът на проблема - руската инвазия - не изглежда да отшуми скоро. Според Би Би Си въпреки това Украйна кара руските сили да страдат значително. Новинарската агенция съобщава, че "моралът и лошата дисциплина" се разрастват в руските редици след загубите на голям брой "офицери със среден и младши ранг". Независимо от това руските сили продължават да обстрелват интензивно по-специално източните градове на Украйна.