Идеалите за красота съвсем не са това, което бяха. Една дама, която е приела уникалния си външен вид, описва как се грижи за брадата си през лятото – процедура, която според нея изисква "любов и отдаденост".

"Космите по всяка част на тялото задържат топлина и пот, така че това важи и за гъстата ми брада", казва 43-годишната Кхоси Нканиези Бутелези от Южна Африка пред Jam Press за ежедневната рутина, с която поддържа окосмяването по лицето си. "За разлика от косата на главата ми, аз мия и овлажнявам брадата си, а след това разплитам два пъти дневно."

Снимка: InstagramКхоси, която живее в Йоханесбург, също така подстригва и хидратира космите по лицето си. Това ѝ позволява да се чувства комфортно, а също и да "разресва брадата през топлите месеци", твърди още 43-годишната жена, която е редактор на книги на свободна практика.

Поддръжката е особено важна в горещините, когато Бутелези смята, че брадата й се забелязва най-много заради избора на дрехи.

"Зимното облекло включва шапки, поло блузи и якета, които покриват голяма част от тялото и пречат на брадата ми да бъде видяна. През лятото е различно – носят се повече рокли и по-женствени дрехи.“

Всъщност Бутелези страда от прекомерно окосмяване още от дете, което освен лицето засяга и гърдите, гърба, ръцете и краката ѝ.

Снимка: InstagramЗа първи път забелязва, че има повече косми от обичайното , когато е тийнейджърка, но приема визията си като нормална, защото останалите членовете на семейството ѝ са също толкова космати.

Едва миналата година лекар най-накрая ѝ поставя диагноза хирзутизъм – състояние, което се определя като прекомерно или повишено окосмяване у някои жени на части от тялото, където такова окосмяване принципно липсва или е слабо изразено, често дължащо се на големи количество мъжки хормони.За съжаление, добре поддържаната брада на африканката я превръща в мишена за подигравки и тя разбираемо се опитва да я премахне. Въпреки опитите с бръснач, епилация и дори лазер, всеки път космите й израстват още по-дебели и гъсти.

В крайна сметка тя решава да спре с опитите да я премахне и приема уникалния си външен вид.

"Спрях да се бръсна и вместо това започнах да обичам себе си", казва Бутелези, която разказва за решението си пред своите над 28 000 последователи в TikTok. "Научих, че приемането на себе си е важен аспект от грижата за себе си".

И макар че понякога поддържането на брадата ѝ може да бъде изтощително, тя се е научила да се отнася към нея като към всяка друга козметична процедура.

Снимка: Instagram„Аз съм "брадатата дама" - след като години наред се борих с това, сега просто обичам себе си. Грижата за брадата изисква любов и отдаденост", казва тя. "Така както някои дами се фокусират върху грижата за косата, ноктите и кожата си."Кхоси се е научила да не обръща внимание на втренчените погледи и злобни коментари.

"Разхождам се навсякъде, включително в молове, ресторанти и събития, и съм се научила да игнорирам погледите и коментарите, доколкото е възможно", заявява тя.