Поредната си акция, целяща опазването на околната среда, анонсира инициативата WIND2WIN с кауза за чисто Черно море. Шест нови еко инсталации за събиране на отпадъчни цигарени фасове – доказан топ замърсител на морските плажове, се появиха в Морската градина в Бургас миналата седмица, като ще останат там до края на ноември.

Добилите широка популярност уиндсърф атлети Илияна Стоилова и Йоан Колев, които приковаха общественото внимание към болезнената тема за замърсяването на Черно море с пластмаса, като го минаха цялото със сърф, продължават активната си кампания за защита на природата, този път в градски условия.

Жителите на ключовия черноморски град Бургас вече имат една алтернативна опция за намаляване на замърсяването на крайбрежната ивица. Могат да си изхвърлят фасовете в определени за целта кутии, които им дават възможност да изкажат и мнението си по определени въпроси.

Еко инсталациите ще останат по алеите на Морската градина в Бургас до края на ноември. След това те ще се появят отново в различни локации на морския град през пролетта на 2020 г., а лятото на същата година – по различни черноморски плажове, за да достигнат посланията на акцията до максимален брой хора.

Само през тази година инициативата WIND2WIN успя да събере около 3 тона боклук от българските плажове, благодарение на множество доброволци и партньори. 

Новата акция този път агитира гражданите да дадат своето лично мнение  – чрез възможността всеки, който използва забавните еко инсталации по предназначение, да гласува и да даде своя вот по различни теми, свързани както с ежедневието, така и с опазването на околната среда. 

"Фасовете са най-разпространеният вид отпадък по плажовете в световен мащаб. На година в света се изхвърлят 4,5 трилиона. Те са силно токсични и попадайки във водата представляват сериозна опасност не само за животинските видове, но и за човешкото здраве. Като единичен източник на замърсяване цигарените фасове са най-разпространеният пластмасов замърсител на планетата, изпреварвайки найлоновите торбички и пластмасовите сламки. В организмите на множество морски обитатели са намерени следи от цигарени фасове, погрешка погълнати като храна", разказва Илияна Стоилова от Акаша.

"Какво можем да направим? Най-добрият вариант би бил да спрем да пушим цигари, но това е малко вероятно, затова решихме чрез настоящата акция на WIND2WIN по един забавен начин да покажем на хората къде биха могли да си хвърлят фасовете, без да причиняват рискове за околната среда", допълва още сърфистката и активистка за опазването на околната среда.