Том Ханкс е един от най-обичаните актьори на света, но може би ще се изненадате, че има само две награди „Оскар“. Да, той е номиниран за незабравимите си роли в „Голям“, „Спасяването на редник Райън“, „Корабокрушенецът“ и „Прекрасен ден в квартала“ (A Beautiful Day in the Neighborhood), но единствените му две награди са за „Филаделфия“ от 1993 г. и „Форест Гъмп“ от 1994 г. В днешния политически климат обаче, Том Ханкс не би могъл да вземе нито една от тези две награди.

Снимка: Getty Images

През последните години стана политически некоректно актьор, който е хетеро и цис да играе хомосексуалист или транссексуален. А във „Филаделфия“ Том Ханкс заслужи първия си „Оскар“ като изпълни ролята на хомосексуален мъж, болен от СПИН.

Звучи несправедливо актьор да бъде лишаван от възможности само заради сексуалната си ориентация, но самият Том Ханкс смята, че така е справедливо.

Снимка: Getty Images

„Може ли днес хетеросексуален човек да изиграе ролята, която аз изиграх във „Филаделфия“ – не и това е правилно.“, каза той за списание „Ню Йорк Таймс“. „Идеята на филма е да не те е страх и причината хората да не се страхуват от този филм е, че аз играех гей. Вече сме превъзмогнали това и не смятам, че хората ще приемат хетеросексуален да играе ролята на гей.“

Подобен е и проблемът с „Форест Гъмп“ – един от най-обичаните филми на Том Ханкс. В него актьорът играе ролята на човек със интелектуални затруднения. Днес подобна роля би с приела като обидна за хората с подобни проблеми.

Том Ханкс не е първият актьор, който признава, че съжалява за роля, която му е донесла номинация за „Оскар“. Еди Редмйн призна, че е било грешка да играе ролята на транссексуална жена в „Момичето от Дания“.