Не мога да подмина датата 6 май и да не отдам дължимото и почитта си към една голяма личност, артист и творец, докоснал сърцата на милиони почитатели на операта у нас и по целия свят – Гена Димитрова.

Преди 71 години на 6 май – Гергьовден,

в малкото селце Беглеж се ражда звезда. За големия глас и уникален талант на българската оперна прима, която ни напусна само преди седем години, са изписани не малко възхитителни слова от музиковеди и критици.

Още невръстно момиченце тя прави изключително впечатление

със самородния си певчески талант – трамплин за бъдещата й кариера по сцените на най-грандиозните световни оперни сцени. Тук няма да изреждам хвалебствия за певицата, прославила родината ни по света. Гена Димитрова е доказала своята ненадмината класа.

Това, което ме безспокои е,

че за жалост все по-често забравяме големите имена в изкуството, а покрай тях и непреходността на духовните измерения, които сякаш отстъпиха място пред прагматизма, бездушието и гоненето на материални химери.

В тази връзка много искрено и пророчески звучат думите на певицата:

"Иска ми се да можем да внушим на днешните млади хора, които са само техническа мисъл, да повярват, че има чувства и емоции. Операта по света е в голям възход, има големите си любители. Иска ми се сегашното виртуално поколение да позволи на душата да се обогатява, защото иначе животът е много тъжен."

Ще ми се да вярвам,

че настоящите и идващи поколения няма да останат слепи и глухи за красотата на оперното изкуство. Имам сериозни основания за това, тъй като в момента на най-големите оперни сцени в Европа, Америка и Япония дори, наши млади оперни изпълнители продължават достойно традицията да прославят името на България.

И за да завърша, ще цитирам думи на Гена Димитрова, споделени в интервю, които потвърждават изконната истина, че за да е велик един творец, той трябва преди всичко да бъде Човек:

"Вярвам в това, че човек не трябва да прави зло, трябва да бъде благороден, скромен, да обича... Трябва да помага на другите, да бъде солидарен, повече да съществува за другите, отколкото за себе си."*

Накрая, нека да се потопим за няколко минутки в магията на божествената сила и неувяхваща красота на нейния глас:

 

 

* Цит. из книгата "Оперни пътеки", авт. Галя Йончева