Живях с мемоарите на Матю 2 дни и половина - толкова ми отне да прочета „Приятели, любовници и голямото ужасно нещо“ с едно дете, закачено за крачола ми, а другото дърпащо ме да рисувам с него. Иначе за тежките книги си отделям повече време, за да може всяка случка да "попие" по-дълбоко. Но тази автобиография ме държеше здраво за гърлото, докато не я свърших, а след това още по-здраво ме стискаше. В продължение на още няколко седмици премислях най-силните и тъжни моменти от нея, колко самотен е бил, а в същото време хората го смятали за изключително забавен и одухотворен.

 

 

 

Свърших я и си казах „Не знам как този човек все още в жив!“ Самият той отбелязва същото още в първите редове на автобиографията си, пишейки: „Здравей, казвам се Матю, но може би ме познаваш под друго име. Приятелите ми ме наричат Мати. И би трябвало да съм мъртъв. Може да приемеш написаното по-долу като послание от отвъдното – моето отвъдно.“

Снимка: Getty Images

Сега, след смъртта му, много сцени от книгата изплуват отново в съзнанието ми. Всяка от тях е описана по впечатляващ начин, така че читателят има възможност да се доближи максимално до Матю и да му стане приятел, или да се поучи от неговите грешки и никога да не ги допуска. Което, според мен, е била и голямата цел на актьора – превъзмогвайки егото си и разказвайки на целия свят за най-големите си кошмари - наркотиците и алкохола.

 

 

 

ЗАПОЧВА ДА ПИЕ НА 14

Освен за пристрастяването си към опиатите, в книгата си Матю разказва и за пристрастяването си към алкохола, като отбелязва, че е пил за първи път, когато е бил на 14 години. Алкохолизмът му започва да се задълбочава в гимназията, когато започва да играе.

"Актьорството беше още един от моите наркотици", пише той. "И то не нанесе вредите, които алкохолът вече беше започнал да нанася. Всъщност ставаше все по-трудно да се събудя след нощ, прекарана в пиене".

БЛИЗО ДО СМЪРТТА

През 2018 година дебелото черво на Метю Пери „експлодира“ в следствие от дългогодишната злоупотреба с опиати. Актьорът прекарва две седмици в кома и пет месеца в болница. Наложило се да използва торбичка за след колостомия в продължение на 9 месеца, в която се събирали изпражненията му. Както той отбелязва, тя се скъсала поне 55 пъти.

 

 

 

"Толкова дълго бях на опиати, спирах ги, и отново започвах с различни опиати, че попаднах в ситуация, която се случва само на част от населението", пише Пери за експлодиралото си дебело черво, като споделя, че е имал 14 последващи операции след първоначалната седемчасова спешна процедура. "Опиатите предизвикват запек. Това е нещо поетично. Бях толкова пълен с лайна, че едва не ме убиха."

Снимка: Getty Images

Докато е бил опериран, Пери разкрива, че на семейството и приятелите му, които са пристигнали в болницата, е било казано: "Матю има два процента шанс да преживее нощта". Ще трябва да изживея остатъка от дните си, знаейки, че майка ми и другите са чули тези думи."

СВАТБАТА НА МОНИКА И ЧАНДЛЪР – ВЕЛИК МОМЕНТ, НО САМО В СЕРИАЛА

По време на снимките на един от най-хубавите моменти в „Приятели“ – сватбата на Моника и Чандлър, Матю е бил на рехабилитация и успява да напусне лечебния център в Малибу, за да заснеме края на седми сезон, разкрива самият той в книгата.

Снимка: Getty Images

"Ожених се за Моника и ме закараха обратно в лечебния център - в разгара на най-великия ми момент в "Приятели", най-високата точка в кариерата ми, емблематичния момент в емблематичния сериал - в пикап, управляван от трезвен техник."

 

 

КРАТКИЯТ РОМАНС С ДЖУЛИЯ РОБЪРТС

Вероятно в този момент милиони мъже са завиждали на Матю, който успява да спечели звездата от „Ерин Брокович“, която по това време е най-красивата и известна актриса в света. Романсът между двамата започва малко след като Робъртс участва като гост звезда в „Приятели“ през 1996 г. и продължава само няколко месеца. Тъжно е, че демоните, които преследват Пери, пречат и на личния му живот. И в крайна сметка той е този, който скъсва с нея.

"Срещите с Джулия Робъртс бяха твърде много за мен", признава актьорът. "Непрекъснато бях сигурен, че тя ще скъса с мен. Защо да не го направи? Не бях достатъчен, никога не бих могъл да бъда достатъчен, бях счупен, изкривен. И вместо да се изправя пред неизбежната агония от загубата ѝ, скъсах с красивата и блестяща Джулия Робъртс."

ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА БРАК, КОЕТО ТОЙ ПОЧТИ НЕ ПОМНИ

По време на престоя си в рехабилитационен център в Швейцария Пери разкрива, че е предложил брак на тогавашната си приятелка, която не назовава, докато е бил "надрусан с 1800 милиграма хидрокодон".

"Дори бях поискал благословията на семейството ѝ", продължава той. "След това й предложих, докато бях надрусан. И на едно коляно. И тя също го знаеше. И каза "да".

Двамата остават сгодени, след като Пери се връща в Лос Анджелис, макар че актьорът признава в книгата, че си е мислил: "'Чакай... как се сгодих?“

Размишлявайки върху решението си да предложи брак, Пери го свързва със страха си от изоставяне. "Купих ѝ пръстен, защото бях отчаян, че тя ще ме изостави", признава той. В крайна сметка казва, че "не е бил готов" за брак или какъвто и да е вид обвързване. "Не си спомнях - не е нужно да казвам, че скъсахме".

„ПРИЯТЕЛИ“ – КАКВО НАИСТИНА МИСЛИ МАТЮ ЗА СЕРИАЛА

Не е никак изненадващо, че в „Приятели, любовници и голямото ужасно нещо“ сериалът „Приятели“ заема голяма роля, защото той променя живота на Матю Пери. Заради сериала той губи временно един от най-близките си приятели Крейг Биерко, който също е актьор и избира да участва в друг сериал, вместо да изиграе Чандлър – решение, което е накарало Биерко да не му говори в продължение на години.

Снимка: Getty Images

От друга страна Матю смята, че любимият ситком на милиони хора по света е спасил живота му. "Не е изключено да се бях оказал по улиците на центъра на Лос Анджелис и да си инжектирам хероин в ръката до преждевременната си смърт", пише той и добавя, че това е "толкова добра и забавна работа", че си е струвало да остана трезвен - "поне за известно време".

 

 

 

„Не можех да проваля това", разсъждава той. "Никога нямаше да си го простя. Когато печелиш 1 милион долара на седмица, не можеш да си позволиш да изпиеш седемнадесетото питие."

Но именно приятелите му от "Приятели" му помагат още веднъж по време на излъчването на сериала, най-вече Анистън, която се изправя срещу Пери заради пиенето му.

"Ние го усещаме", каза тя по някакъв странен, но любящ начин, а множественото число "ние" ме удари като ковашки чук", пише Пери за разговора, който той описва като "опустошителен" и казва, че го е накарал да си наеме трезвен придружител на работа (макар че по-късно разкрива, че деветият сезон е единственият, по време на който е бил напълно трезвен).

ЦЕЛУВКАТА С ГУИНЕТ ПОЛТРОУ

Сред многобройните си авантюри Пери разкрива, че веднъж се е целувал с Гуинет Палтроу в дрешник по време на парти в Уилямстаун, Масачузетс, където тя играела пиеса, а той бил на гости на дядо си. "И двамата все още бяхме достатъчно неизвестни, за да не стигне до таблоидите", добавя той.

 

 

 

Разбира се, книгата е много повече от шокиращи разкрития, тя е смелост, тя е начин да продължиш да живееш!