Със зъби и нокти“ ни среща с англичанина Антъни Уайтлендс, експерт по живопис, който пристига в Мадрид през пролетта на бурната 1936 г., за да оцени картини от частната колекция на испански благородник. Една от творбите се оказва непознато платно на Веласкес, чиято пазарна стойност може да е решаваща за политическата ситуация в Испания.

Увлечен в любовни приключения с жени от различни социални прослойки, чужденецът не забелязва, че около него гъмжи от преследвачи. Майсторството на Мендоса превръща този забавен сюжет в перла на съвременната литература. През 2010 г. романът е удостоен с авторитетната награда „Планета”.

Едуардо Мендоса (1943) е една от най-значимите фигури в посттоталитарната литература на Испания. През 1975 г. загърбва кариерата си на юрист, за да започне да твори, развихряйки искрящото си въображение в хармония с неустоимо чувство за хумор. Романите на Мендоса са като клетки в менажерия, където няма правила – той дръзко смесва жанрове и изразни средства, разфасова митове, иронизира колективни заблуди, „приземява“ исторически събития. „Със зъби и нокти“ е шестото поред произведение на духовития стилист, което „Колибри“ предлага на българските читатели.