Тази вечер цигуларят Васко Василев ще свири със солистите от оркестъра на Кралската опера ''Ковънт гардън'' в зала на Айфеловата кула.

Музикантите са в Париж по повод 24 май и 20-тата годишнина от създаването на българския културен институт във френската столица.

„Ще ви издам една тайна. Довечера освен класическата програма ще свирим и Криво хоро“ – сподели Васко Василев в предаването "Тази събота и неделя".

Довечера той ще изпълни и едно произведение на Паганини, което се свири само на една струна – коронен номер на композитора, който често е късал другите струни по време на концерти.

Снимка: instagram.com/vasko_vassilev_official

На 15 юни Васко Василев ще свири със сестра си Виви Василева във Виена, а на следващия ден ще е гост в гала концерта за 70 години Опера Пловдив.

Снимка: instagram.com/vasko_vassilev_official

В средата на май Васко Василев свири на концерта в Лондон по повод 22-та годишнина на Антонио Папано като музикален директор на Кралската опера. Тогава той изпълни соло, избрано лично от прочутия диригент.

Снимка: instagram.com/vasko_vassilev_official

„След концерта крал Чарлз Трети дойде да ме поздрави за солото. И понеже лъкът ми е над неговото рамо, хората се шегуваха, че ще му давам звание сър“ – разказа цигуларят пред bTV.

Васко Василев свири и на коронацията на Чарлз Трети. Вълнуващо събитие, което е било свързано и с голямо изпитание. Тъй като в катедралата няма тоалетна, музикантите е трябвало 8 часа да не пият вода и кафе.

През ноември на Василев му предстои турне в 18 български града, като началото е на 5 ноември в София.

Вижте целия разговор във видеото горе.