Спомняте ли си онези клипове, в които мадамите бяха само и единствено абсолютно натурални (на-които-не-им-трябва-грим) красавици? Сещате се за какво говоря - цъкате телевизора на някой произволен музикален канал и „хоп” - момиче, което никой не би пренебрегнал с обидно неангажиращата квалификация „абе, става”. Да, през 90-те подрастващите момичетата знаеха, че за да ги дават по телевизора, трябва да са благословени с природна хубост, която никой д-р Енчев не може да им гарантира. Това беше времето на жени като Наоми Кемпбъл, Синди Крауфорд и Клаудия Шифър, пред чиято дългокракост и (широко промотирана днес) симетрия (но при тях - по рождение), никой не можеше да изпъчи напращял силикон, без поне малко да се срамува. Тогава човек оставаше с впечатлението, че има Господ. И че той обича децата си.   

Една разходка из близкото и малко по-далечното минало в компанията на няколко красавици и приятен музикален фон? С идеята да си спомним, че някога хората имаха здраво чувство за естетика, което чинно и старателно се възпитаваше и от телевизора:


Always - Bon Jovi

Always - Bon JoviAlways - Bon Jovi

Карла Гуджино е актриса, родена през 1971. Виждали сте я в разни по-стари филми, а от по-новите - може да сте я забелязали в "Син Сити" или да речем, в "Пазителите". В клипа на Джоуви  участва и още една хубавица - нали се сещате - поводът за скандала между влюбените. Русо-къдрокосата девойка е Кери Ръсел. И да, тя също е актриса.

Guns N' Roses - November Rain

Guns N' Roses - Novemver RainGuns N' Roses - Novemver Rain

Това е Стефани Сиймор - модел и актриса, родена през 1968г. в Калифорния.

George Michael - Freedom

George Michael - FreedomGeorge Michael - Freedom
George Michael - Freedom

Струва ми се, че горните мацки нямат нужда от напоителни и подробни представяния - Наоми Кемпбъл, Кристи Търлингтън и Татяна Патиц. Всичките модели ранг "мамата-си-джаса".

Aerosmith - Crazy

Aerosmith - CrazyAerosmith - Crazy

Ех, Лив Тайлър и Алиша Силвърстоун в ролята на съблазнителни ученички, които си живеят живота, без изобщо да им пука за правилата? Във времето, в което все още не беше забранено, неприемливо и страшно да пушиш, да пиеш, да ядеш кофти храна и да си лоша, лоша, лоша, беше естествено да се правят свежи клипове, в които героините да изглеждат непринудени, живи и вълнуващи, точно защото са нормални. Нещо такова. И да, щерката на Стивън Тайлър е много готина. На всичкото отгоре това е известно доста преди да наостри уши във "Властелинът на пръстените".

Michael Jackson - Remember the Time

Michael Jackson - Remember the Time
Просто Иман. Да, Вярваме в жената на Дейвид Бауи. Както и в избора на Джако. Жив или мъртъв, клиповете му си бяха радост за окото. Но да кажем, че хората още не бяха толкова преситени, че да им е необходима друга гледна точка за женската "красота" тип Лейди Гага. Защото Мадона е провокативна, но пък за сметка на това винаги е била хубавка.

Chris Isaak - Wicked Games

Chris Isaak - Wicked GamesChris Isaak - Wicked Games
Благодарни сме на Дейвид Линч за много неща. А едно от тях е, че с  филма си "Диво сърце" направи това парче толкова известно. Щеше да е непростимо да пропуснем шанса да видим горещите хавайски кадри с  Хелена Кристенсен. Истинска, ама направо нечовешка красавица, не?

Lenny Kravitz - Believe In Me

Lenny Kravitz - BelieveLenny Kravitz - Believe
Един клип от 2001, но с хубавица като от предната десетилетка. Тя е супермодел и се казва Меган Юинг. Родена е през 1984г. в Тексас. Била е рекламно лице на La Perla, а те, знаем, не си играят в избора си на девойки за билбордовете. Както между другото прави и Лени - все пак е мокър сън за много жени и не може да си позволи клип с мацка, която да не му е на нивото. За примерна справка - Мила Йовович в If You Can't Say No.
 

Е, както се казва - всяко нещо с времето си. Или както пее един мой любимец - "nothing's permanent in life, all except for change"*. Но това не ни пречи да не забравяме да помним, да си взимаме поуки и да надграждаме. За да можем после да се върнем в настоящето, където също има красиви неща. Просто са малко по-... шарени. Или по- "направени".
 

*англ. ез. - "Нищо в живота не е постоянно, освен промяната."