Сигурно напоследък често срещате думите "продължение", "завръщане", "пресъздаване" – всички те свързани с добилата огромна популярност тенденция, а именно – съживяване на любимите ни сериали. Защото всичко ново е добре забравеното старо, нали така?

Изминаха над 30 години от началото на една легендарна ера: 90-те години. Години, в които новаторските сериали като „Приятели“ и „Сексът и градът“ събираха милиони хора от целия свят пред малките екрани. В последните години много от популярните предавания от миналото се завръщат в нови превъплъщения с надеждата да възродят отново интереса на верните фенове и да впечатлят нова и по-млада аудитория. Защо обаче е модерно да се правят римейкове?

Носталгия

Новината за снимките на новите епизоди на култовия сериал „Сексът и градът“ сякаш беше гвоздеят в иначе прокрадващото се усещане за дежа ву в телевизионните сериали напоследък. През месец май излезе дългоочакваният епизод на обичания от няколко поколения сериал „Приятели“. Той не беше продължение на сериите, но предложи голяма доза носталгия на феновете. В него създателите, продуцентите и актьорите разказаха за историята по създаването на сериала и забавляваха зрителите със задкулисни истории.

Според проучвания в САЩ в първия ден от своята премиера специалният епизод на "Приятели" е бил гледан от близо 29% от домакинствата във всичките щати. Защо? От потребителска гледна точна отговорът е прост и той е, че хората обичат носталгията. Те обичат да се чувстват в конфортната си зона, да усещат отминали чувства, да видят нещо забравено, но обичано. Това е и причината създателите да правят завръщания на сериали, в които зрителите отново да се срещнат с любимите си герои и да съпреживяват случки с тях.

Липса на идеи?

Както в музиката, модата, филмите, така и в сериалите ставаме свидетели на постоянно повтаряне на едно и също. В модата забелязваме същите кройки, в музиката – еднакви мелодии, а във филмите и сериалите – подобни сюжети, но в различни форми и с други герои.

В началото на този месец се състоя премиерата на първия епизод от римейка на сериала „Клюкарката“ („Gossip girl”), чийто оригинал започна през 2007 г. и завърши през 2012 година. Тук обаче наблюдаваме една по-различна концепция от тази на „Сексът и градът“, например, където предстои да видим същите героини, но в нови ситуации.

В римейка на "Клюкарката" главните герои са с цветни коси, има чернокожи и представители на ЛГБТИ+ обществото
Снимка: Getty Images

Създателите на „Клюкарката“ залагат по-скоро на подобен сюжет, но с различни лица. Тяхната стратегия е не да „довършат започнатото“, а да разкажат историята, но тя да е по-релевантна за днешните разбирания. В ярък контраст с оригинала, в който липсва разнообразие на актьорския състав, в римейка на сериала главните герои са с цветни коси, сред тях има чернокожи и представители на ЛГБТИ + обществото. Така тези нови серии си поставят за цел да отразят уместно животът на тийнейджърите в Ню Йорк такъв какъвто е.

Именно поради честото повтаряне на сюжети индустрията понася критики, защото изглежда, че е изпаднала в безизходица, но е добре да не забравяме, че от нейна гледна точка всичко е с цел печалба. Силата на познатото име позволява публичност. И както при всяка публичност, това предизвиква реакции, разговори, медийни изяви, което от своя страна осигурява приходи за студиата. Точно затова развлекателната индустрия отказва да спре да прави римейкове.

И да ви харесва, и да не ви, носталгията винаги печели“ казва Грег Бърнстейн, доцент във филмова школа и експерт по филмознание и сценарий.

Едно е сигурно обаче и то е, че живеем в ерата на пресъздаването на сериали. И ако днес това са „Сексът и градът“ и „Клюкарката“, нищо чудно след година да очакваме римейкове на “Двама мъже и половина“ или „Как се запознах с майка ви“.