Немските войници бързо наближават Париж. Немският бежанец Георг в последния момент успява да избяга в Марсилия. В багажа си пренася документите на писателя Вайдел, който се самоубива. В тези документи има ръкопис, писма и виза от мексиканското посолство. В Марсилия могат да останат само тези, които докажат, че имат намерение да си тръгнат.

Затова най-търсените стоки са визи от гостоприемни държави, Транзитни визи и рядко срещаните билети за кораби. Георг наизустява документите на Вайдел и приема неговата самоличност. Всичко в живота му се променя, когато се влюбва в мистериозната Мари...   

В основата на филма "Транзит" е едноименния роман на Ана Зегерс, написан в Марсилия през 1942 г. Използвайки невероятни паралели между историческите факти на миналото и реалността на днешния ден в Марсилия, Кристиан Пецолд разказва историята на една голяма, почти невъзможна любов, която разцъфва в момент на опит за бягство от реалността и копнеж по място, което да можеш да наречеш свой дом... 

Главните роли са поверени на Франц Роговски (European Shooting Star 2017) и Паула Беер (номинирана за награда на Европейската филмова академия за ролята си във "Франц" на Франсоа Озон). 

"Хората в "Транзит" са притиснати в края на континента, в Марсилия, където очакват кораби, визи и възможност за преминаване. Те са бегълци - няма връщане назад, не виждат път пред себе си. Никой няма да ги приюти или да се грижи за тях. Те минават незабелязани - освен от полицията, техните помощници и охранителните камери. Те са фантоми на границата между живота и смъртта, между минало и бъдеще. Настоящето проблясва, без да ги докосне. Киното обича фантомите. Може би защото то самото е пространство на преход между реалности - временна сфера, в която ние, зрителите, едновременно отсъстваме и присъстваме. Хората в "Транзит" копнеят да бъдат подхванати от потока, понесени от вятъра, да започнат да се движат. Те копнеят за собствена история и откриват частица от роман, изоставен от своя автор, фрагмент от разказ за полет, любов, вина и лоялност. "Транзит" е история за това как тези хора превръщат разказа в свой собствен свят…", казва Кристиан Пецолд.

Режисьорът Кристиан Пецолд е роден е в Хилден през 1960 г. Завършва немска филология и театрознание в Свободния университет в Берлин, а след това учи режисура в Немската филмова и телевизионна академия в Берлин между 1988 и 1994 година. 

"Транзит", който има номинация за награда "Златна мечка" от международния кинофестивал Берлинале 2018, излиза в кината на 13 декември 2019 г. Гледайте трейлър с български субтитри във видеото по-долу.