Миналата седмица американският рапър и продуцент Кание Уест обяви, че ще се кандидатира за президент на изборите през ноември месец в Щатите.

Илoн Мъск изрази пълната си подкрепа, а жената на певеца реагира лаконично споделяйки заявлението му в Туитър и добавяйки емоджи с американския флаг.

Седмица по-късно обаче нещата изглеждат малко по-различно.

Причината е интервю, което Кание даде за "Форбс". 

В него той каза, че иска да организира работата в Белия дом по принципа на въображаемата африканска страна Уаканда от филма "Черната пантера". Освен това съобщи името на партията си - The Birthday Party - и каза, че се е спрял на него защото "когато победим всички, ще имаме рожден ден".

Според певецът евентуална ваксина от COVID-19 би била "белега на Звяра" и тези, които се възползват от нея "няма да бъдат допуснати в Рая". Като президент той ще настоява за задължителни проповеди в училищата и ще се бори срещу абортите ("аз съм за живота"). За вицепрезидент е избрал 57-годишната Мишел Тидбол - свещенник и коуч по християнство в Уайоминг, града, в който Кание притежава имение.

Всички тези твърдения предизвикаха вълна от скептицизъм в социалните мрежи, а според TMZ и безпокойство за психическото здраве на музиканта сред близките му.

Снимка: Getty Images

Кание призна, че страда от биполярно разстройство през 2018 година и дори записа цял албум посветен на болестта. На обложката му беше написано "I hate being bi-polar it's awesome" ("мразя биполярността си страхотна е"). Две години преди това певецът влезе по спешност в психиатрията, след като по време на концерт се обърна към Джей Зи с думите "Знам, че имаш убийци, моля те, не ми ги пращай. Просто ми се обади и да поговорим".

Въпреки всичко това рапърът продължава да работи над кандидатурата си. Той публикува видео, в което призовава хората да се регистрират за гласоподаватели.