Полският филм "Селяни" е избран да се състезава в категорията "Най-добър международен игрален филм" на 96-ите награди "Оскар", съобщи полската селекционна комисия.

"Селяни", анимационна адаптация на класическия едноименен роман на нобеловия лауреат Владислав Реймонт, написан през 1904-1909 г., разказва за млада жена, решена да си проправи собствен път в рамките на полско село от края на XIX век. Режисьори на филма са Дорота Кобиела-Велчман и Хю Велчман.

Съобщението беше направено по време на пресконференция в седалището на Полския филмов институт, а филмът беше избран от селекционна комисия, наблюдавана от института.

Световната премиера на "Селяни" се състоя на Международния филмов фестивал в Торонто в началото на септември, където филмът беше избран да бъде показан в секцията "Специални представяния". 

Филмът дебютира в Полша на 48-ия полски филмов фестивал, който се проведе миналата седмица в Гдиня, където спечели наградата на публиката, както и специална награда, пише БТА.

Филмът е най-новата творба на Дорота Кобиела-Велчман и Хю Велчман, които са и творческото дуо зад номинирания за "Оскар", ръчно рисуван биографичен филм "Да обичаш Винсент".

96-ата гала церемония по връчването на наградите на Американската академия за филмово изкуство ще се състои на 10 март 2024 г.

Българският кандидат за „Оскар“ 2024 е „Уроците на Блага“. Филмът на Стефан Командарев разказва за пенсионираната и наскоро овдовяла учителка Блага, която става жертва на телефонна измама. Лентата бележи голямото завръщане на Ели Скорчева ("Адаптация", "Ева на третия етаж" и "Дом за нашите деца") в киното след 30-годишно отсъствие.