В рамките на тазгодишното издание на "София Филм Фест", британският режисьор Тони Палмър ще представи лично „изгубеният филм “Bird on a Wire”

Филмът е посветен на легендарния канадски музикант Ленард Коен (чуйте негово сравнително скорошно изпълнение ТУК).

От години директорът на "София Филм Фест" - Стефан Китанов има желание да покаже лентата на българската публика.

Това най-сетне ще се случи през тази година.

Историята на документалния филм? През 1972 г. Ленард Коен потегля на европейско турне, което стартира в Дъблин и завършва в Йерусалим. В групата му са Дженифър Уорнс, Рон Корнелиъс и Боб Джонстън. С бюджет само от 35 хиляди британски лири Тони Палмър го следва от град на град с екипа си от четирима души.
Само месец след приключване на турнето, Палмър е готов с монтажа на първата версия на филма. По желание на продуцента той предава целия заснет материал, без да подозира, че девет месеца по-късно ще се появи версия, която по думите на Палмър, съдържа 50% от неговия материал, но той не би разрешил да поставят името му като режисьор заради изцяло променената структура, невежо направен музикален монтаж и съвсем различен смисъл.

Години по-късно Тони Палмър получава възможност да направи свой монтаж от заснетия през 1972 г. материал. "Bird on a Wire" съдържа 17 от най-великите песни на Коен, изпълнени по времето, когато певецът и музикант е във върхова форма, и разкрива трудностите и бъркотията на всяко турне. И въпреки несъвършенствата на тогавашната аудио- и звукозаписна технология, според Палмър се е запазило най-важното – духът на времето.

Но не само това. "Bird on a Wire" е най-емоционалният и откровен филм на Тони Палмър, смятат запознати и в София ще е един от първите фестивали в света, които ще го видят в оригинал.

"Връщайки се 38 години назад във времето, продължавам да изпитвам възхита и преклонение пред Ленард Коен - като поет, изпълнител и човек.Оригиналният филм беше направен с любов и се надявам онова, което съм успял да уловя, да заблести отново в кадрите на възстановения филм.", споделя режисьорът.

Тони Палмър е един от водещите режисьори на музикални документални филми и исторически игрални драми. Филмографията му наброява около 100 заглавия – от ранните му творби за "Бийтълс", "Крийм", Джими Хендрикс и Франк Запа до известните му портрети на Уолтън, Бритън, Стравински, Мария Калас, Джо Осбърн, Марго Фонтейн и Менухин. Неговият филм, посветен на Вагнер (дълъг 7 часа и 45 минути), с участието на Ричард Бъртън, сър Лорънс Оливие и Ванеса Редгрейв, е определен от "Лос Анджелис Таймс" за "един от най-красивите филми на всички времена".

Сред повече от 40-те международни отличия за работата му са 12 златни медала от Фестивала на киното и телевизията в Ню Йорк, многобройни номинации и награди за БАФТА и "Еми". Той е единственият двукратен носител на престижната Държавна награда на Италия. Тони Палмър е представял на българската публика "Англия, моя Англия" (1995), "Странната история на Делфина Потоцка или Мистерията на Шопен" (1999), както и "200 мотела" на специална прожекция на миналогодишното издание на "София Филм Фест".

15-ият международен фестивал, изпълнен с интригуващи кино заглавия, срещи с режисьори и неповторима атмосфера, започва на 4 март 2011г.