Кино индустрията раздаде своето злато на актьорите, които ни трогнаха през изминалата година със своите изпълнения. Но на церемонията Златен глобус тази година се случи още нещо голямо, което разбуди много съзнания и накара хората да погледнат отвъд ръба на червения килим и деколтетата на красивите рокли. Мерил Стрийп - актрисата, която е завладявал с таланта си много сърца, сега щурмува с прелестна реч. Ето с които думи тя предизвика гнева на Доналд Тръмп, който я нарече "една от най-надценените актриси" и "лакей" на опонентите му.

"Благодаря ви. Обичам ви всички. Моля да ме извините. Изгубих гласа си от крясъци и плач този уикенд. А ума си изгубих малко по-рано тази година, затова ще се наложи да чета.
Благодаря на чуждестранните журналисти в Холивуд. Ще допълня това, което каза Хю Лори по-рано. Всички ние в тази зала днес принадлежим на най-охулваната група в американското общество. Холивуд, чужденците, пресата. Кои сме ние и какво изобщо е Холивуд. Той е просто сборище от хора, дошли от други места. Аз съм родена, израснала и образована в обществените училища на Ню Джърси. Виола Дейвис е родена в колиба на арендатор в Южна Каролина и е израснала в Сентрал фолс, Лонг Айлънд. Сара Полсън е отгледана от самотна майка в Бруклин. Сара Джесика Паркър е родена в семейство със седем или осем деца от Охайо. Ейми Адамс е родена в Италия. Натали Портман е родена в Йерусалим. Къде са техните актове за раждане?

Прелестната Рут Нега е родена в Етиопия, а е отгледана в Ирландия, ако не се лъжа. Сега е тук, защото е номинирана за ролята си на провинциално момиче от Вирджиния. Райън Гослинг - като всички най-мили хора на света - е от Канада. А Дев Пател е роден в Кения, отраснал е в Лондон и сега е тук заради ролята си на индиец от Тасмания.

Холивуд е пълен с чужденци и хора, които "не са от тук". Ако ги изриташ навън, няма да има нищо за гледане освен американски футбол и ММА - бойни изкуства, които не са изкуство.

Единствената ни задача, като актьори, е да влезем в живота на хората, които са различни от нас, и да ви покажем какво се случва вътре в тях. А тази година имаше много, много, много силни роли, които свършиха точно тази страхотна работа. 
Тази година имаше едно изпълнение, което ме изуми. Направо сграбчи сърцето ми с ноктите си. Не защото беше добро, а защото беше ефективно и изпълни задачата си. Накара съответната публика да се посмее и да се озъби.

Това беше онзи момент, в който личността, претендираща за най-важната позиция в страната ни, се подигра на журналист с увреждания - човек, когото превъзхожда по привилегии, власт и способност да отвърне на удара. Когато видях това изпълнение, сякаш сърцето ми беше разбито. Все още не мога да спра да мисля за него, защото не беше филм. Беше истинският живот!

И когато този инстинкт да унижаваш се моделира от човек, качил се на публичната трибуна, от човек с власт, той навлиза в живота на всички, защото сякаш дава разрешение на останалите да се държат по същия начин.

Неуважението предполага неуважение. Насилието подбужда насилие. Когато силните използват позицията си, за да тормозят останалите, всички губим.

И това ме кара да се обърна към журналистите. Имаме нужда от принципна журналистика, която да държи сметка на властта, да я привиква на килимчето при всяка "издънка". Затова основателите на нашата страна са вписали пресата и свободата й в конституцията. Така че бих помолила всеизвестната със своето благосъстояние Асоциация на чуждестранните журналисти в Холивуд, а и цялата ни общност, да се включат към Комитета за защита на журналистите. Защото ще имаме нужда от тези хора в бъдеще. А те имат нужда ние да защитим истината.

И още нещо. Преди години бях на една снимачна площадка и се оплаквах от нещо - например, трябваше да работим по време на вечеря или снимахме твърде дълго, няма значение. Тогава Томи Лий Джоунс ми каза: "Мерил, не мислиш ли, че да си актьор е огромна привилегия?". Да, така е. И трябва да си напомняме каква привилегия и отговорност е да бъдеш съпричастен. Всички трябва да се гордеем с работата, която Холивуд почита тази вечер.

Както веднъж ми каза моята приятелка - покойната принцеса Лея - вземи разбитото си сърце и го превърни в изкуство. Благодаря ви!"