Днес е световната премиера на продължението на „Историята на прислужницата“ – антиутопичният роман, добил световна известност чрез едноименния сериал на HBO.

Новият роман на Маргарет Атууд се казва "The Testaments" (Заветите) и пренася действието 15 години след събитията в „Историята на прислужницата“.

Пред BBC авторката споделя, че тя и издателят й многократно са били обект на кибер атаки с цел кражба на ръкописа.

„Според мен целта на атаките бе изцяло търговска. Ако бяха успели, щяха да ни изнудват за пари, за да не публикуват ръкописа онлайн. Наложи се да използваме много кодови думи и пароли при комуникацията“ – признава Атууд.

Първите екземпляри, които традиционно се изпращат на литературните критици, умишлено са били отпечатани с фалшиво заглавие. А членовете на журито, определящи номинациите за престижната награда Booker, са били задължени през нощта да заключват ръкописа в сейф.

Накрая обаче, седмица преди премиерата, онлайн магазинът Amazon допуска грешка и изпраща книгата на няколко клиенти в САЩ, направили предварителна поръчка.

Маргарет Атууд споделя, че грешката не е фатална. За нея най-голямата изненада е, че Amazon са се извинили.

„Това е първият случай, когато те се извиняват за каквото и да е“ – казва 79-годишната канадска писателка, а BBC уточнява, че онлайн гигантът има поне още едно извинение в историята си. През 2009 г., когато дистанционно изтрива от някои устройства Kindle копия на романите на Оруел „1984“ и „Фермата на животните“.

"The Testaments" вече получи похвали от критиката, която определи романа като „пристрастяващо четиво с динамичен сюжет“.

Във видеото на Reuters можете да видите как в Лондон най-големите фенове на антиутопичния роман си купуват продължението в първите минути след полунощ на 9 срещу 10 септември.