Експерти по съдебна медицина са установили, че чилийският поет Пабло Неруда е починал от отравяне преди близо 50 години, твърди роднина на Нобеловия лауреат за литература, цитиран от Асошиейтед прес.

Разкритието на Родолфо Рейес, племенник на Неруда, е поредният обрат в един от големите дебати в Чили след преврата. Дългогодишната официална позиция е, че Неруда е починал от усложнения от рак на простатата, но шофьорът на поета твърди от десетилетия, че той е бил отровен, припомня БТА.

Коментарите на Рейес не са потвърдени от експертите по съдебна медицина от Канада, Дания и Чили, които в сряда трябва да публикуват доклад за причината за смъртта на Неруда.

Публичното оповестяване на заключенията беше отложено два пъти тази година – първо заради проблеми с интернет връзката на един от експертите и след това защото съдия каза, че групата все още не е постигнала консенсус.

Поетът във Франция през 1971 г.
Снимка: Getty Images

Международни експерти по съдебна медицина преди няколко години отхвърлиха официалната причина за смъртта като кахексия, или слабост и изтощение на тялото, дължащи се на хронично заболяване – в случая рак. Тогава обаче те казаха, че не са установили каква е причината за смъртта на Неруда.

В интервю за Асошиейтед прес Рейес посочва, че съдебномедицинските тестове, направени в датски и канадски лаборатории, показват наличието на "голямо количество Cloristridium botulinum, което е несъвместимо с човешкия живот". Мощният токсин може да причини парализа на нервната система и смърт.

Родолфо Рейес първо разкри информацията пред испанската новинарска агенция ЕФЕ в понеделник.

Като адвокат по съдебното дело за смъртта на чичо си, Рейес каза, че има достъп до съдебномедицинската експертиза, която е извършена, след като през 2017 г. същата група експерти заяви, че в костите и кътник на покойния поет има следи от токсин.

Пабло Неруда през 1972 г. в Ню Йорк
Снимка: Getty Images

Лабораторните тестове заключиха, че токсинът е бил приложен, когато поетът е бил жив, допълва Рейес.

Докладът трябва да бъде публикуван почти 50 години след смъртта на поета и член на Комунистическата партия и 12 години след началото на съдебно разследване дали той е бил отровен, както твърди неговият шофьор Мануел Арая.

По-рано този месец той сподели пред Асошиейтед прес убеждението си, че заключенията на съдебномедицинската експертиза ще подкрепят твърдението му, че поетът е починал, след като му е поставена "инжекция в стомаха" в клиниката, където е бил хоспитализиран. Арая казва, че за първи път е чул тази версия на събитията от медицинска сестра.

Неруда, който е на 69 години и страда от рак на простатата, умира в хаоса, последвал преврата в Чили на 11 септември 1973 г., който сваля президента Салвадор Алиенде и издига на власт генерал Аугусто Пиночет.

Тялото на Неруда е ексхумирано през 2013 г., за да се установи причината за смъртта му, но направените тогава тестове не показват наличие на токсични вещества или отрови в костите му. Семейството и шофьорът му поискаха по-нататъшно разследване.

През 2015 г. правителството на Чили заяви, че е "много вероятно трета страна" да е отговорна за смъртта на поета. Миналата година Неруда беше повторно погребан в любимия си дом с изглед към тихоокеанското крайбрежие.

През 2017 г. екип от международни учени установи, че Неруда не е умрял от рак или недохранване, отхвърляйки официалната причина за смъртта му, но без да посочва от какво е починал.