Египетското кино направи голяма стъпка напред, след като на филмовия фестивал в град Ел Гуна беше представен първият египетски анимационен филм. Създаването му е отнело 20 години, но всички, които са работили по него, за много доволни от постигнатия резултат.

"Рицарят и принцесата" може да не се стори нищо особено на европейските зрители, които със сигурност ще направят паралели между египетския филм и анимацията на Дисни "Аладин". Във филма се разказва за млад смел мъж, който се впуска в опасно приключение, за да спаси красива принцеса. Подобно на принцесата в "Аладин", тази също има голяма котка за домашен любимец, във филма има забавни духове, които изпълняват желания, а в една от сцените двамата влюбени пеят на балкона, точно като в американската анимация.

Приликите между двата филма са напълно оправдани, защото "Рицарят и принцесата" е черпил вдъхновение от арабския фолклор, точно като филма за Аладин. Главният му герой е вдъхновен от реалната личност Мухаммад бин Касим, който е започнал война срещу тираничния крал Дахер през седми век.

Основната причина за дългото време, което е отнело завършването на филма, е финансова - било е много трудно да се съберат необходимите 3 милиона долара, за изпълнението на проекта. Също така никой от хората, които са работили по него, не е правил анимационен филм преди това.

"Никой от нас не беше правил анимационен филм, сподели продуцентът на "Рицарят и принцесата" Алабас бин Алабас. На всяка стъпка имаше предизвикателство, имаше откритие. Но понеже бяхме започнали с мечта, и то смела мечта, за нас нямаше граници."

В мюсюлманския свят анимационното кино не е силно разпространено, тъй като ислямът забранява изобразяването на хора и животни. В повечето мюсюлмански държави обаче се приема, че тази религиозна забрана не важи за анимационни филми, детски книжки и играчки, тъй като те помагат на децата да се учат и развиват въображението им.

Почти всички анимационни предавания от Близкия изток и Северна Африка са с образователна цел.