Париж, шоколад, романтика, фина еротика – всичко това е поднесено с много чувство за хумор в романа "Крадецът на шоколад" от Лора Флоран, който излиза у нас на 11 ноември. Книгата оставя усещането, както когато откриеш изумителен шоколад – отхапваш и вкусът се настанява на езика ти, а после се разтапя в езеро от божествена наслада. Флоран е успяла да улови това емоционално изживяване и да го пресъздаде в романа си.

Париж
Градът на любовта съблазнява сетивата,  спира дъха на всеки турист с красотата си, а павираните му улички кипят от живот, изпълнени с усещането, че всичко е възможно. За Кейд Кори, американската наследничка на династия за шоколадови десертчета, идването й тук е сбъдната мечта. Или поне ще стане, ако успее да накара този надут френски шоколатиер (Боже, какви страхотни ръце има само!) да сложи подписа си в долния десен ъгъл на един договор...

Шоколадът
Топящ се, податлив при докосване и все пак твърд, екзотичен и загадъчен, това е изкусителният шоколад, който не крие тайните си от Силвен Марки, прочутия парижки майстор на шоколадени изкушения. И сега Силвен трябва да ги разкрие на някаква нагла американка за шепа долари (добре де, за пълни шепи долари)?! Jamais.
Никога!  Освен ако на масата за преговори не бъде сложено нещо много по-съблазнително...

Насладата
Независимо дали става дума за най-новата линия шоколадови бонбони, откраднати  от заключен магазин, или за откраднати целувки в мрака, има ли нещо по-изкушаващо от забраненото удоволствие?
Магьосникът  на арт шоколада – красивият французин Силвен Марки, и неустоимата похитителка  на шоколад – Кейд Кори, се впускат в страстна игра на съблазняване и интриги и попадат в сложен любовен триъгълник, в който третият е... шоколадът.
Романът „Крадецът на шоколад” съчетава три вълшебни съставки, които го правят неустоим: любов - достатъчно силна, че да премине ограниченията на културите, световете, класите и езиците; Париж - символ на приключението, на това да последваш мечтите си, да живееш истинския живот и шоколад... ах, шоколад! Този универсален символ на екстаза.

Авторът
Родена в САЩ, Лора Флоран пътува много по света. Дипломната й работа е посветена на франкофонската култура. Прекара първата си година в Париж като докторант. И именно в Града на любовта среща мъжа на живота си – своя съпруг французин. "Винаги съм казвала, че Франция – и най-вече Париж – е културата, която буквално ме погълна. Сякаш скочих с главата надолу в заешката дупка и този чудесен, великолепен град и неговата култура просто завладяха живота ми..."

За щастие, френската култура включва и френския шоколад, към който Флоран е много привързана и с готовност се отдава на проучването му за романа "Крадецът на шоколад". "Аз съм сигурно най-щастливият изследовател в целия свят. За да се запозная с професията на шоколатиера, се свързах и имах късмета да общувам с някои от великите богове на шоколада, които ме посрещнаха в своите лаборатории и кухни, където можех да наблюдавам как творят съвършенство: шоколатиерите Жак Генин и Мишел Шодан и прочутият Лоран Жанин, шеф сладкар в ресторант "Епикур", носител на три звезди "Мишлен". Освен това имам привилегията близо до „Дюк”, университета в който в момента преподавам, да се намират сладкарниците на двама великолепни местни шоколатиери, обучени в Париж: Бони Ло от "Миел Бонбон" в Дърам, и Халот Парсънс в "Лесказу" в Рейли, които ми позволиха да ги затрупам с въпроси относно занаята им.

Затова, както и самата авторка Лора Флоран, ви приканваме да хапнете шоколад. Точно сега. И да се насладите на всяка хапка. Защото вкусването на хубаво парче шоколад е като утвърждаване на вашето право на чувствена наслада.

Откъс от книгата >>